200 euro bij aankoop van elektrische fiets

Om de zachte mobiliteit te promoten geeft de gemeente Wanze haar inwoners al vijf jaar lang een premie van maximaal 200 euro bij de aankoop van een fiets met elektrische ondersteuning of een aanpasbare kit. Wanze was een van de eerste Waalse gemeentes met zo’n programma.

Het project past in het Plan Communal Cyclable, dat mensen wil overtuigen om dagelijks gebruik te maken van de fiets. De Groupe d’Action Locale kocht fietsen met elektrische trapondersteuning die de inwoners kunnen huren. Die fietsen worden beheerd door het Recycle Atelier, een structuur die het OCMW ontwikkelde en promootte. Ook het programma van begeleide sportactiviteiten voor 50-plussers bevat uitstappen met elektrische fietsen.

De administratie speelt een actieve rol in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen, en ondertekende daarom het Burgemeestersconvenant. Ook de werknemers van Wanze kregen voor hun verplaatsingen tijdens en naar het werk elektrische fietsen ter beschikking. Op die manier wordt de fiets voor hen misschien het belangrijkste transportmiddel.

Sinds het begin van de actie in 2012 werden 73 premies uitgekeerd.