Als het gemeentebestuur zelf zijn energie produceert

Comblain-au-Pont produceert zelf de groene energie voor zijn gemeentehuis. De gemeente investeerde daarvoor in een hydro-elektrische turbine.

Het gemeentebestuur van Comblain-au-Pont, gelegen in de provincie Luik, wou van zijn gemeentehuis een smart gebouw maken. “Energie is duur. We wilden die kosten controleren door zelf groene stroom te produceren en te beheren”, zegt Georges Vangossum, schepen van Financiën, Energie en Milieu.

In 2010 was Comblain al één van de tien Waalse gemeentes die, in het kader van het SOLWAT-plan, zonnepanelen plaatsten op het dak van het gemeentehuis. Dat was een investering van zowat 68.000 euro, die voor 80 procent gesubsidieerd werd. Het gebouw kreeg ook ledverlichting (een kost van ongeveer 3.500 euro), waardoor het elektriciteitsverbruik nog verder daalde.

Vandaag zorgt een hydro-elektrische turbine voor de productie van wat er nog aan energie nodig is via de nabijgelegen molen. “Na een testjaar spreken de resultaten voor zich: door verschillende vormen van groene energieproductie te combineren, is het gemeentehuis zelfvoorzienend”, zegt Georges Vangossum.

Waterlekken opsporen

Om geen productiecapaciteit te verliezen, is er een sonde in het netwerk geïnstalleerd die allerlei soorten waterlekken detecteert. “Voor België is dit een pilootproject”, zegt schepen Vangossum. “Daardoor hebben we het budget dat we voorzien hadden, zo’n 10.000 euro, niet moeten aanspreken. De eerste sondes werden eind augustus 2016 op het netwerk geplaatst. De exacte economische gevolgen kennen we nog niet, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Als het resultaat positief is, zullen andere gemeenten ons voorbeeld volgen.”

Een voorbeeld voor de gemeenschap

Comblain-au-Pont is goed op weg om een smart gemeente te worden. “In het gemeentehuis hebben we op de dienst ‘Bevolking en Burgerlijke stand’ schermen geïnstalleerd die de burger informeren over onze energieproductie”, vertelt Georges Vangossum. “Zo sensibiliseren we hen voor duurzame ontwikkeling en milieubehoud.”

De gemeente wil alvast een inspiratiebron zijn voor zowel particulieren als bedrijven. “Sinds de installatie van de zonnepanelen is de nieuwsgierigheid van onze inwoners gewekt. Ze zijn echt enthousiast. Wij willen onze ervaring dan ook met zoveel mogelijk burgers en organisaties delen.”

Waals hennepbeton

In de Waalse gemeente werd niet alleen het gemeentehuis energie-efficiënt gemaakt. Ook het nabije Maison des Découvertes werd ecologisch en duurzaam gerenoveerd. “Het gebouw van de vzw Les Découvertes de Comblain, werd deels geïsoleerd met Waals hennepbeton”, legt de schepen uit. Een van de functies van het Maison des Découvertes is het publiek op de hoogte houden van de inspanningen van de gemeente op energievlak. In het kader daarvan organiseert de vzw geleide bezoeken aan het gebouw.