400 huizen testen slimme gemeenteverlichting

Het project Waver 2030 plaatste slimme ledverlichting in een residentiële wijk van 400 huizen. Het systeem past de openbare verlichting aan in functie van het soort weggebruiker: voetganger, fietser of auto. 282 beheersmodules analyseren de gegevens die geregistreerd worden door diverse sensoren. Bovendien verwerken zij de resultaten in real time.

De intensiteit en de afstand van de verlichting worden aangepast aan het type en de snelheid van de gebruiker. Gevolg? Zichtbaarheid en dus ook veiligheid worden verhoogd. Tegelijk is er een positieve impact op het milieu: de stad is perfect verlicht, terwijl ook de eigenheid van het nachtelijk leven en de biodiversiteit gerespecteerd worden. Al van bij de start schaarde het project zich achter de EU-klimaatdoelstellingen die tegen 2020 het energieverbruik, de CO2 -uitstoot en de lichtvervuiling willen verminderen.

Dit is een uniek en innovatief project: er bestaat in België geen gelijkaardige installatie die op zo’n grote schaal, zo veel zaken combineert.