‘Van-grondstof-naar-product-en-afval’ is een eindig verhaal. Vandaag zien we steeds meer signalen van een circulaire economie

6 slimme voorbeelden uit de circulaire economie

Onze economie slaat stilaan een nieuwe weg in. ‘Van-grondstof-naar-product-en-afval’ is een eindig verhaal. Vandaag zien we steeds meer signalen van een circulaire economie. Die richt zich op afvalpreventie, herstel en recyclage, maar ook op diensten zoals het verhuren en delen van producten. We selecteerden 6 inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland.
1. Autoschroot wordt energie

Het Belgische recyclagebedrijf Comet Traitements investeert 1,1 miljoen euro in een proefinstallatie waarmee het op zijn site in Bergen diesel en benzine gaat distilleren uit finaal afval. Dergelijk afval kan op geen enkele andere manier hergebruikt worden. Vanaf juni zal het Phoebus-systeem, met steun van het Marshallplan, per uur 50 liter synthetische brandstof winnen uit de verwerking van shredderresidu (versnipperde resten) van voertuigen, afgedankte elektrische en elektronische toestellen en ingezameld schroot. De gewonnen brandstof zal gebruikt worden om warmtekrachtkoppelingsmotoren aan te drijven die tegelijk stroom en warmte produceren. Het einddoel is de ontwikkeling van een installatie met een productiecapaciteit ter grootte van het stroomverbruik van 10.000 Waalse gezinnen.

Het Phoebus-systeem zal per uur 50 liter synthetische brandstof winnen uit de verwerking van versnipperde resten van voertuigen, afgedankte elektrische en elektronische toestellen en ingezameld schroot
,
2. De kinderfietsenbibliotheek

Een kinderfiets groeit niet mee met uw kind. De oplossing? ‘Op Wielekes’, een Gents project van Netwerk Bewust Verbruiken, helpt ieder kind aan een kwalitatieve fiets op maat via een uniek deelplatform. Aangesloten gezinnen gebruiken een kinderfiets. Wordt die te klein? Dan ruilen ze hem in voor een groter model. Op Wielekes herstelt de oude fiets bij elke wissel in goede staat, en leent hem opnieuw uit. Dit project benadert de economie op een heel andere manier: toegang tot een product is waardevoller dan het bezit ervan.

‘Op Wielekes’ helpt ieder kind aan een kwalitatieve fiets op maat via een uniek deelplatform
,
3. Een weg uit plastic

Klassieke verharde wegen bouwen duurt vaak maanden. Bovendien vertoont de weg na verloop van tijd barsten en putten. Wat dan weer leidt tot langdurige wegwerkzaamheden en files. Dat kan beter, dacht wegenbouwer KWS, een onderneming van VolkerWessels, en het ontwikkelde PlasticRoad. Dat is een lichtgewicht wegelement gemaakt van gerecycleerd plastic, dat prefab geproduceerd wordt en modulair kan worden ingezet. Alle PlasticRoad-componenten zijn volledig te hergebruiken. PlasticRoad zit vandaag nog in de conceptfase, maar KWS werkt aan een businesscase, en hoopt tegen het einde van dit jaar een prototype te presenteren.

PlasticRoad is een lichtgewicht wegelement gemaakt van gerecycleerd plastic
,
4. Waterzuivering op een vrachtwagen

InOpSys is een spin-off van de KU Leuven en commercialiseert een nieuw concept om gevaarlijke en giftige chemicaliën en farmaceutisch afvalwater te behandelen. Dat afvalwater mag niet in onze rivieren en riolen terechtkomen, maar evenmin in de biologische waterzuiveringsinstallaties. Plant-on-a-truck is een zuiveringsinstallatie die lokaal wordt geplaatst om de nevenstromen te zuiveren. Daarnaast wordt het afvalwater niet meer op een klassieke manier verwerkt – lees: verbrand – maar worden daaruit nieuwe grondstoffen gehaald, die hergebruikt kunnen worden. Wat er overblijft, wordt gefilterd in een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Uit afvalwater worden nieuwe grondstoffen gehaald, die hergebruikt kunnen worden
,
5. Vliegenlarven als afvalverwerker én grondstof

Millibeter is een Belgisch bedrijf dat afvalstromen omzet in nieuwe grondstoffen. En dat met de hulp van de larven van de zwarte wapenvlieg. Deze bioconversie is eenvoudig: de larven eten organisch afval op, waarbij ze een deel verteren en een ander deel omzetten in eigen lichaamsstoffen. De larven worden dan weer zelf verwerkt tot 3 producten. Chitine wordt ingezet in heel wat industriële processen en producten. Vetten worden gebruikt voor onder andere detergenten, zepen en biodiesel. Ten slotte worden ook proteïnen verwerkt voor onder andere dierenvoeding. Het bedrijf onderzoekt of het ook ander afval, zoals varkensmest en visresten, kan verwerken met de larven.

De larven eten organisch afval op, waarbij ze een deel verteren en een ander deel omzetten in eigen lichaamsstoffen
,
6. Ongebruikte bouwgrond slim beplanten

NNRGY is een Nederlandse onderneming die op zoek gaat naar ongebruikte grond en daar olifantsgras plant. Dat ‘bamboe van de Lage Landen’ is een snelgroeiend gewas dat maar liefst 30.000 kilogram CO₂ per hectare opneemt. Onder de merknaam Vibers verwerkt het bedrijf olifantsgras in verschillende producten, onder andere in de verpakkingssector voor groente en fruit waar het gras plastic vervangt. NNRGY maakt van het olifantsgras ook schalen, bekers, placemats, composteerbare wenskaarten, papier en zelfs mortel waarmee via een 3D-printer betonblokken geprint worden.

Dit ‘bamboe van de Lage Landen’ is een snelgroeiend gewas dat maar liefst 30.000 kilogram CO₂ per hectare opneemt
,