Alzheimer uit een andere invalshoek

In België lijden circa 165.000 mensen aan dementie, de helft van hen heeft de ziekte van Alzheimer. In de dagkliniek van het CHU Brugmann lijdt 40 procent van de 2.500 patiënten aan die ziekte. De fototentoonstelling ‘Objectif Alzheimer, une maladie sous un autre angle’, brengt een andere kijk op alzheimer.

De tentoonstelling bevat foto’s die de patiënten zelf maakten, en heeft plaats in het aanpalende park: een groen, rustgevend kader, ideaal voor dat kunstparcours en de boodschap die moet worden overgebracht. Een tiental patiënten van het CHU Brugmann tussen 60 en 90 jaar neemt deel aan het project. Ze zijn dus zelf medespelers in een dynamisch en creatief gebeuren. Het onderwerp is vrij. De enige voorwaarde? De foto moet beroeren, een link met de ziekte is niet noodzakelijk.

De tentoonstelling wil vooral een gevoelige kijk werpen op de ziekte van Alzheimer. En het belang van een vroegtijdige diagnose in de verf zetten. Want als de ziekte tijdig wordt ontdekt, is het echt mogelijk om ermee te leven.