Smart Award Nominee

Belgische biostimulant beschermt oogsten tegen droogte

Start-up Fyteko ontwikkelde een biostimulant die planten op een natuurlijke wijze beter bestand maakt tegen een tekort aan water. Aan de basis liggen natuurlijke moleculen die een ‘groen’ chemisch proces ondergaan. Het product bevindt zich momenteel in de testfase.

Zowat 800 miljoen mensen op de wereld lijden honger, vooral in Afrika. Maar ook in de Verenigde Staten, meer bepaald in Californië, leiden hoge temperaturen en droogte tot mislukte oogsten en prijsstijgingen. Een milieuvriendelijke en betaalbare oplossing die oogsten beschermt tegen de grillen van het klimaat is daarom zeer welkom.

“Wij zijn erin geslaagd een biostimulant voor planten te ontwikkelen zonder gebruik te maken van ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen), pesticiden of meststoffen”, zegt Guillaume Wegria, algemeen directeur van Fyteko. “We testen ons product momenteel in 4 Afrikaanse landen, waaronder Marokko. Elke test duurt 8 tot 9 maanden. Daarna duurt het 2 jaar om het product conform de regelgeving te maken van het land waar het gecommercialiseerd wordt.”

Landbouwers in nood helpen

Fyteko werd opgericht in 2014. Het project werd bedacht en ontwikkeld door Guillaume Wegria en Dr. Juan Carlos Cabrera. “Wij zochten een oplossing voor landbouwers in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat heeft een maatschappelijk doel. We willen deze oplossing immers vooral aanbieden aan zij die er het meeste nood aan hebben.”

De biostimulant slaagt erin bij droogte tot 80% van de productie te redden
Guillaume Wegria, algemeen directeur Fyteko

Aan de basis van de biostimulant liggen natuurlijke moleculen die een groen chemisch proces ondergaan. Dankzij het product zijn planten beter bestand tegen een tekort aan water. “Wanneer de plant dorst krijgt, treedt een natuurlijk verdedigingssysteem in werking. De moleculen in onze biostimulant zetten die verdediging sneller in gang. Het is vergelijkbaar met een vaccin of een vitamine bij de mens. De biostimulant slaagt erin bij droogte tot 80% van de productie te redden. Voor ons is dit een manier om honger in de wereld te bestrijden én te streven naar een betere voedselveiligheid”, legt Guillaume Wegria uit.

Veel vraag

Fyteko moet als kleine start-up het hoofd bieden aan industriële reuzen, maar verwerft stilaan meer naambekendheid via conferenties en contacten met gespecialiseerde bedrijven. “Er is veel belangstelling voor onze biostimulant”, zegt Guillaume Wegria. “Vandaag is er voor dit specifieke probleem geen andere ‘natuurlijke’ oplossing op de markt. Voor de verkoop aan landbouwers doen wij momenteel een beroep op verdelers uit de agrochemische en zaaizaadsector.”

Fyteko bevindt zich in de eerste ontwikkelingsfase van het project. “Dit soort projecten is bijzonder duur. Wij hadden het geluk om de Rise-prijs van Innoviris te winnen voor de meest innoverende start-up. Innoviris, het Brussels instituut voor onderzoek en ontwikkeling, financiert ons project 3 jaar, tot eind 2017. Intussen hebben wij een beroep gedaan op een privaat investeringsfonds om Fyteko sneller te laten ontwikkelen.”