Belgische start-up voorkomt mislukte oogsten

Milieustressfactoren, zoals hoge temperaturen en droogte, zijn de oorzaken van mislukte oogsten. Dat gebeurt in Afrika, maar bijvoorbeeld ook in de Amerikaanse staat Californië. De uitdaging? Betaalbare oplossingen vinden om oogsten te beschermen.

De Brusselse start-up Fyteko test zijn eerste biostimulator in de strijd tegen droogte. Deze innovatieve en ecologische stimulator van osmoprotectie bij planten, werkt via een chemisch proces dat vertrekt vanuit natuurlijke moleculen. Dankzij de stimulator worden de planten op natuurlijke wijze beter bestand tegen een tekort aan water. Als de plant watertekort ondervindt, beschermt die zich daartegen door natuurlijke beschermingsmechanismes te activeren. De molecule in de biostimulator zet deze mechanismen in gang, net zoals een vaccin of een vitamine dat bij een mens zou doen.

Gevolg? Bij droogte reageert de plant sneller en kan tot 80 procent van de oogst gered worden. Op die manier bindt Fyteko de strijd aan tegen honger in de wereld en engageert het zich voor een betere voedselveiligheid.