Dankzij Belfius wisten we zeker dat we altijd de juiste beslissingen namen

Chris Lippens
voormalig burgemeester Sint-Gillis-Waas

Bouwen en renoveren:
efficiënt én energie-efficiënt!

Met ‘Smart Building & Renovation Solution’ ondersteunt Belfius overheden en (sociale) organisaties bij hun bouwprojecten. “We spelen zo in op de groeiende vraag naar gespecialiseerde dienstverlening. Wanneer projecten buiten de comfortzone liggen van overheden en organisaties, staat Belfius klaar”, aldus Eric Vleminckx, Head of Public Real Estate bij Belfius.

“Ongeveer 30 jaar geleden merkten we al dat gemeentebesturen hulp nodig hadden bij de bouw van hun administratieve centra. Daar ligt de oorsprong van onze huidige dienstverlening”, weet Eric Vleminckx. “En wat we bieden, is steeds vaker een schot in de roos.” Dat bevestigen ook de overheden en organisaties die al met Belfius bouwden aan hun toekomst. Zo deed UMONS een beroep op Belfius voor haar De Vinci-gebouw. Simon Cambier, Directeur Infrastructuur bij UMONS: “Planning, budget, afwerking… Belfius hield alles goed in de gaten. En bleek zo de ideale partner.” In Sint-Gillis-Waas hielp Belfius dan weer de lokale overheid bij de bouw van een nieuw bestuurscentrum.

Hoge nood aan nieuwe infrastructuur

Begin 2018 nam de studiedienst van Belfius het vastgoed van openbare besturen onder de loep. Uit die studie bleek dat 64% van de overheidsgebouwen en 74% van de schoolgebouwen dateren van voor 1945. Aan 63% van de gebouwen is niets meer gebeurd sinds 1975. Een herkenbare situatie in Sint-Gillis-Waas, waar kasteel Vaulogé sinds 1961 dienstdeed als gemeentehuis. In de decennia daarna werd dat gebouw een kluwen van diensten en vooral: hopeloos verouderd. “In 2012 beslisten we om een nieuw administratief en bestuurscentrum te bouwen”, vertelt voormalig burgemeester Chris Lippens. “Eind januari 2018 werd alles afgerond. Dankzij financiering via Belfius en intensieve ondersteuning. Via Belfius haalden we bovendien veel expertise in huis: kennis over aanbestedingen, energie-efficiëntie, luchtcirculatie, verlichting en het administratief-juridische kader.”

Planning, budget, afwerking… Belfius hield alles goed in de gaten. En bleek zo de ideale partner
Simon Cambier, Directeur Infrastructuur bij UMONS

Intensieve begeleiding

 “We begeleiden onze klanten van bij de opmaak van hun projectdossier tot en met het gunningsverslag”, vertelt Eric Vleminckx van Belfius. “Daarnaast coördineren we de nodige audits. En helpen we onze klanten om mogelijke subsidies op provinciaal, federaal en Europees vlak in kaart te brengen.” Ook tijdens het bouwproject zijn gemeenten gerust. Eric: “We spelen in veel gevallen de rol van leidend ambtenaar en volgen de contractuele verbintenissen met aannemers en ontwerpers op. Zo verloopt elk bouwproject efficiënt en kan de gemeente of organisatie zich blijven focussen op zijn corebusiness.”

UMONS realiseerde op die manier een duurzaam nieuwbouwproject voor haar faculteiten Vertaler-Tolk en Wetenschappen. Simon Cambier: “Belfius nam heel wat projectmanagement in handen. En het resultaat mag er zijn: een lage-energiegebouw, uitgerust met regenwaterrecuperatie, ledverlichting, aanwezigheidsmelders, duurzame airco en hoogwaardige isolatie.” Het De Vinci-gebouw werd een pareltje met 4 verdiepingen, een oppervlakte van 5.000 m2, een mix van klas- en computerlokalen, studie- en ontspanningsruimtes, en een heus kinderdagverblijf.

Kwalitatief patrimonium voor alle besturen

Belfius wil er met ‘Smart Building & Renovation Solution’ voor zorgen dat besturen van gemeenten en socialprofitondernemingen over een kwalitatief patrimonium kunnen beschikken, naar hedendaagse normen. Een flinke uitdaging volgens Eric Vleminckx: “Het gemeentelijk patrimonium staat in volle evolutie. Gemeentediensten en OCMW’s werken steeds meer samen en optimaliseren hun gebouwen.” Daarom ontwikkelde Belfius 4 audits: een energie-audit (om besparingskansen te detecteren), een gebouwenaudit (om de renovatie-opties te bekijken), een waardebepaling van vastgoed dat verkocht kan worden, en een subsidie-audit (om projecten te matchen met subsidies).

Aanbod in volle groei

“We volgen momenteel een 50-tal projecten op. Jaarlijks komen er 15 à 20 bij”, weet Eric. “Onze klanten zijn tevreden, omdat ze weten dat één deskundige projectmanager het ganse project begeleidt. Die spreekt dan de juiste partijen aan, bijvoorbeeld onze interne juridische adviseurs.” Chris Lippens van de gemeente Sint-Gillis-Waas weet die aanpak wel te waarderen: “Dankzij Belfius wisten we zeker dat we altijd de juiste beslissingen namen.”

 

Voor meer informatie over financiering met projectbeheer in uw stad of gemeente, mail naar smartimmo@belfius.be.