Lokaal produceren, meerwaarde realiseren en tewerkstelling creëren: dat is het doel van ons programma

Céline Fremault
Brussels minister van Leefmilieu

Brussel, pionier van de circulaire economie

Farm, PermaFungi en MCB Atelier zijn maar enkele voorbeelden van bedrijven die de circulaire economie in de Brusselse regio op de kaart zetten. De politiek zet haar schouders onder deze initiatieven met een totaalplan voor het volledige Gewest.

Wat hebben we vandaag? Een lineair en energieverslindend consumptiegedrag, dat de focus legt op ‘grondstoffen winnen – produceren – verbruiken – weggooien’. Waar willen we naartoe? Een circulair model, waar ‘recupereren – produceren – verbruiken – hergebruiken’ de norm is.

Die overgang is dé grote uitdaging voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarom is er nu een Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE), een initiatief van Didier Gosuin, minister van Economie, Céline Fremault, minister van Leefmilieu, en Fadila Laanan, staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek.

“Het GPCE wil de economie stimuleren. We zetten milieudoelstellingen om in economische kansen”, legt minister Fremault uit. “Lokaal produceren, meerwaarde realiseren en tewerkstelling creëren: dat is het einddoel. Via het Anticipate-programma komt daar nog  een dimensie bij rond wetenschappelijk onderzoek. Dat ondersteunt projecten in de circulaire economie, van Belgische en buitenlandse onderzoekers.”

Grondstoffen slimmer gebruiken

Alle Brusselaars winnen bij de circulaire economie: de burger die minder, maar beter en kwaliteitsvoller koopt, maar ook de gemeentebesturen, de horeca, de scholen en de ziekenhuizen. “Een analyse van het Brusselse metabolisme leert ons dat we jaarlijks 9 miljoen ton grondstoffen invoeren en 7 ton uitvoeren. Er zijn zonder twijfel oplossingen te vinden om die slimmer te gebruiken, zodat we minder weggooien en meer hergebruiken”, zegt Céline Fremault.

42

De openbare aanbesteding Be Circular levert 42 projecten op, goed voor 1,6 miljoen euro.

Enkele Brusselse bedrijven geven vandaag al het goede voorbeeld. PermaFungi kweekt bijvoorbeeld oesterzwammen op koffiedik. MCB Atelier verhuurt moduleerbare theaterdecors die 100 procent recycleerbaar zijn. De Franstalige zelfstandigenorganisatie UCM (L’Union des Classes Moyens) richtte een cel op die met ecologische ontwerpen kleine bedrijven ondersteunt in hun economische transitie. En de ecodesignafdeling van het Brusselse MAD (Mode en Design Centrum) spoort jonge ontwerpers aan tot hergebruiken en recycleren. Het zijn dergelijke projecten die het kabinet van Céline Fremault wilde stimuleren met de openbare aanbesteding Be Circular. 82 projecten werden ingediend. Daar kiest de Brusselse regering er nu 42 uit.

Greenbizz, incubator van nieuwe ideeën

Maar we zien nog andere initiatieven in Brussel opduiken. Er is bijvoorbeeld Greenbizz, een incubator voor milieubewuste start-ups. Een tiental bedrijven vindt ondertussen zijn stek in de Greenbizz-kantoren en loodsen langs het kanaal. Onder andere een microbrouwerij, een biotraiteur en duurzame bouwondernemingen hebben er zich gevestigd.

“Het is belangrijk dat ook de banken interesse hebben voor het circulaire model, dat ze geloven in deze toekomstgerichte economie en bereid zijn om jonge ondernemers daarin te steunen”, vindt Céline Fremault. “Er moet een stevige financiële basis zijn om de circulaire economie alle kansen te geven. Daarom is het noodzakelijk dat een netwerk van banken deze ondernemers en hun initiatieven steunt.”

In een wereldwijd netwerk van 400 steden wordt Brussel ondertussen als een best practice aanzien op vlak van circulaire economie. “Ons project is een realiteit en illustreert perfect hoe het Brussel van morgen er moet uitzien en wat Brussel nu al in zijn mars heeft”, besluit minister Fremault.