Buitenschoolse kinderopvang in BEN-gebouw

Bouwen is vooruitdenken, want gebouwen gaan verschillende generaties mee. Met die gedachte in het achterhoofd plande de gemeente Bekkevoort in 2013 een pand voor buitenschoolse kinderopvang met polyvalente kantoorruimtes. Dat leidde tot een bijna-energieneutraal (BEN) gebouw dat voldoet aan de passiefbouwstandaard op het vlak van bouwkundige constructie en technische installaties. Het verbruikt een minimum aan energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De weinige energie die het gebouw toch nog nodig heeft, haalt het gedeeltelijk uit hernieuwbare energiebronnen.

De tuin van het pand is naar het zuiden gericht, waardoor daglicht en zonnewarmte maximaal benut worden. Het gebouw werd intussen door de provincie Vlaams-Brabant uitgeroepen tot schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen. Van de totale kostprijs (1,66 miljoen euro) vloeide zo’n 100.000 euro naar maatregelen om de BEN-norm te halen. Volgens het gemeentebestuur van Bekkevoort is deze extra investering in hoogstens acht jaar terugverdiend. Het project streefde naast energie-efficiëntie overigens ook naar dorpskernversterking en -ontwikkeling, die een betere dienstverlening met minder verplaatsingen mogelijk maken.