Smart Award Nominee

Butterfly App brengt buurt tot leven

70 procent van uw tijd én geld besteedt u in de buurt waar u woont. De Butterfly Smart City App speelt daarop in, door de lokale economie te ondersteunen en de interactie tussen burgers te stimuleren.

Eenvoudige apps voldoen aan één behoefte, zoals vervoer, evenementen, werk, beveiliging, enzovoort. De Butterfly Smart City App bundelt 40 functionaliteiten op één uniek platform: betalingsverkeer, carpooling, fietsverhuur, geolokalisatie, ticketing, een notificatiesysteem…

“Omdat we 70% van onze tijd en budget in onze eigen buurt besteden, wil de Butterfly Smart City App zowel de buurteconomie als de lokale interactie tussen burgers stimuleren”, zegt een enthousiaste Willy Danenberg, VP Business development bij PayServices, het bedrijf achter de app.

Die is trouwens gratis voor steden die zich bij het project aansluiten en voor hun inwoners. De app is inmiddels te vinden in 45 steden wereldwijd en beschikbaar in 28 talen. “Deelnemende steden krijgen de licentie ‘Powered by PayServices/Butterfly’. Dat is een manier om goede ideeën met andere slimme steden te delen. Onze app biedt hen dezelfde functies als de grote spelers in onlinereclame en verkoop, maar wij bieden daarbovenop een duurzaam en lokaal extraatje”, legt Willy Danenberg uit.

De app die levens redt

Betalen in de buurtwinkel kan met de Butterfly Smart City App in bijna alle munten. De app rekent de munten automatisch naar elkaar om. “Elke stad heeft haar eigen economie. Daarom is de app compatibel met euro’s, dollars, bitcoins, maar ook met lokale munten zoals Bristol Pounds (lokaal betaalmiddel in Bristol) en getrouwheidspunten.”

70% van je geld geef je uit in je eigen buurt
Willy Danenberg, VP Business Development PayServices

Willy Danenberg, al ruim 30 jaar digitaal expert, gelooft dat de app van PayServices bijdraagt aan een betere samenleving. “Bij een aanslag worden vrijwilligers bijvoorbeeld via de geolokalisatie-functie van de app gewaarschuwd, zodat slachtoffers snel geholpen worden. Meer steden zouden het belang van zo’n systeem moeten inzien, want vaak bestaan noodplannen alleen op papier. Dat moet echt anders. Onze app kan ook verbonden worden met noodcentrales en met hulpverleners op het terrein, zodat die onmiddellijk kunnen ingrijpen.”

Het belang van open data

Open data spelen bij de ontwikkeling van de app een doorslaggevende rol. “We moeten organisaties en instellingen daar gebruik van leren maken. Administraties focussen vaak op technische problemen, ten koste van gegevens die echt nuttig zijn voor het volk en die in realtime beschikbaar moeten zijn. Open data bieden nog een voordeel: steden kunnen hun best practices delen en profiteren van de ervaringen van andere steden. Dat werkt zeer verrijkend. Over enkele jaren zal vrijwel alles via smartphone gebeuren. Wij zijn ervan overtuigd dat onze app onze steden mee ‘smarter’ maakt”, besluit Willy Danenberg.