Wat nu telt, is alle betrokken spelers rond bepaalde uitdagingen samen te brengen en de ontwikkeling van slimme projecten faciliteren en ondersteunen. Daar schakelen wij graag onze expertise voor in

Marc Raisière
CEO Belfius

“De basis is gelegd. Het is nu het moment om verder te bouwen”

Vorig jaar lanceerde Belfius ’Smart Belgium’, een oproep aan lokale overheden, bedrijven, burgers, zorg en onderwijs om ideeën te ontwikkelen voor een betere en slimmere samenleving. Vandaag is die dynamiek duidelijk voelbaar. De 185 deelnemers van de Belfius Smart Awards en het Smart Belgium Event, waar meer dan 400 aanwezigen inspiratie vonden in mekaars verhaal, zijn daar het levende bewijs van.

“Smart Belgium is uitgegroeid tot een uniek project”, blikt Marc Raisière, CEO van Belfius, tevreden terug op de voorbije maanden. “Het bezorgt me veel voldoening om te merken dat zoveel overheden, ondernemers, ziekenhuizen en scholen enthousiast hebben gereageerd op onze uitnodiging om samen te bouwen aan de oplossingen van morgen. Wat nu telt, is alle betrokken spelers rond bepaalde uitdagingen samen te brengen en de ontwikkeling van slimme projecten faciliteren en ondersteunen. Daar schakelen wij graag onze expertise voor in, niet alleen op het vlak van financiering, maar ook wat betreft projectmanagement en advies.”

Rotsvast geloof in slimme projecten

Dat Smart Belgium de kinderschoenen ontgroeid is, bleek al eind vorig jaar. Maar liefst 185 organisaties dienden toen hun slim project in voor de Belfius Smart Awards. De vakjury die de 50 genomineerden selecteerde, stond voor een meer dan uitdagende opdracht.

“De inzendingen waren van bijzonder hoge kwaliteit”, herinnert Francis Carnoy zich, lid van de Smart Company-jury en algemeen directeur bij de Waalse Confederatie Bouw. “Ook de diversiteit viel me op. Ik zag projecten over innovaties uit heel verschillende sectoren: voeding, finance, transport, bouw, welzijn…”

Smart City-jurylid Mieck Vos, algemeen directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), merkte tijdens de jurydagen vooral hoeveel lagen het begrip ‘smart’ wel dekt. “Het ging over innovatie, creativiteit, duurzaamheid… Maar dé succesfactor was toch telkens de kracht van mensen die rotsvast in hun project geloven.”

Met de hulp van alle betrokkenen hebben we de voorbije maanden Smart Belgium een stevige basis gegeven. We willen blijven samenwerken aan die slimme projecten
Marc Raisière, CEO Belfius
Grote verdienste voor samenleving

“Het selecteren van de 50 genomineerden was dan ook geen eenvoudige opdracht,” zegt Nathalie Crutzen, jurylid en directrice van het Luikse Smart City Institute, “maar we zijn ervan overtuigd dat we de projecten hebben gekozen die echt een bron van inspiratie zijn voor andere publieke en private organisaties.”

Mieck Vos, voegt daar nog een filosofische toets aan toe. “Voor mij zijn de Belfius Smart Awards een krachtig medicijn tegen het cynisme in de samenleving. Ze inspireren mensen om zorg te dragen voor elkaar, het milieu en de samenleving. Dat is een grote verdienste.”

Blijven bouwen aan de toekomst

Deze week werd Smart Belgium heel tastbaar. Meer dan 400 vertegenwoordigers van overheden, bedrijven, zorg en onderwijs verzamelden in Brussel voor het Smart Belgium Event. Hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de 6 winnaars van de Belfius Smart Awards. Die awards beloonden de slimme projecten van OCMW Landen, Waver, Orbix, MIROM Roeselare, het Antwerpse Sint Lucas (kunstdepartement van de Karel de Grote Hogeschool) en de Wetterse scholen Sint-Lodewijk, Mariagaard en Scheppersinstituut.

Voor CEO Marc Raisière was dit het sluitstuk van een inspirerende en geslaagde avond, en de start van een volgende fase. “Met de hulp van alle betrokkenen hebben we de voorbije maanden Smart Belgium een stevige basis gegeven. We willen blijven samenwerken aan die slimme projecten.”