AI in dienst van energie-efficiëntie

Energis

AI in dienst van energie-efficiëntie

B2b-platform Energis.Cloud neemt het op tegen energieverspilling. Het detecteert en verhelpt verliezen op een slimme manier: met artificial intelligence en Internet of Things. Al heel wat grote namen uit de Europese energiewereld zoals Helexia, Ingenium en Teenconsulting gebruiken Energis.Cloud om hun zakelijk verbruik te optimaliseren.

“Gemiddeld gaat 30% van de elektriciteit die verbruikt wordt in kantoren en in de industrie gewoon verloren”, zegt Angelo Santoro, CEO van Energis. “Willen we vermijden dat onze planeet naar de haaien gaat? Dan moeten we verstandiger omspringen met de bronnen die we hebben. Artificial intelligence (AI) helpt ons en doet dat in combinatie met big data en Internet of Things (IoT), het netwerk van slimme, onderlinge communicerende apparaten. Dankzij die vooruitstrevende technologie boekt Energis ongeziene energiewinsten.”

Energy managers hadden tot nu toe niet de juiste middelen om diepgaand in te grijpen bij energieverlies
Angelo Santoro, CEO Energis

Aangepast aan wisselende omstandigheden

Energis onderscheidt zich van de huidige energiebesparende systemen op de markt met AI-integratie. Die systemen verzamelen gegevens over het energieverbruik, verwerken die (vaak in vereenvoudigde Excel-bestanden) en slaan ze op in een database.

Angelo Santoro: “De meerwaarde van Energis bestaat erin dat we met AI niet enkel focussen op het verbruik, maar ook op de verspilling. En het is die verspilling die iedereen wil aanpakken. We moeten ze detecteren en elimineren. Daarnaast houden we verschillende factoren in het achterhoofd. De omgeving, het weer, de intensiteit waarmee een gebouw wordt gebruikt: ze kunnen variëren, soms van uur tot uur. Alleen wanneer we ons aan al die factoren aanpassen, slagen we erin om ons energieverbruik te optimaliseren.”

De software focust niet alleen op energieverbruik, maar vooral op verspilling
Angelo Santoro, CEO Energis

Geautomatiseerd energiemanagement

De energieoptimalisatie is de job van zogenoemde energy managers, een functie die je steeds vaker in bedrijven ziet opduiken. Jammer genoeg hebben zij vaak niet de hulpmiddelen voor diepgaande ingrepen. Dat verandert met Energis: “Energy managers zien verspilling bijna realtime op het platform. Zo kunnen ze snel actie ondernemen. En met IoT kunnen ze de maatregelen zelfs volledig automatiseren. Zo kan onze software een radiator uitschakelen, een deur sluiten, de lichten doven…”

“Het platform kan ook de impact berekenen die een nieuwe ketel heeft op een specifieke locatie. Bovendien laat de software ons toe om betrouwbare voorspellingen te maken.”

Die voorspellingen tonen het rendement van de besparingen. Dat maakt het platform ook aantrekkelijk voor externe investeerders, die dan worden terugbetaald met de gerealiseerde winst.

Energis.Cloud groeit

Energis.Cloud werd ontwikkeld in samenwerking met Europese en regionale onderzoeksinstituten zoals Innoviris. Energieprofessionals installeren de slimme energiebesparende oplossing bij hun klanten. Afgelopen december sleepte Energis een contract in de wacht voor het energiebeheer van meer dan 800 gebouwen van de Federatie Wallonië-Brussel.

Ontdek de winnaars