App neemt ouders van vroeggeboren baby’s bij de hand

Odisee Hogeschool

App neemt ouders van vroeggeboren baby’s bij de hand

De opleidingen Vroedkunde en ICT van de Odisee Hogeschool ontwikkelen een app om de betrokkenheid van ouders te verhogen bij de zorg voor hun vroeggeboren baby. NeoParent ondersteunt en begeleidt de ouders, maar stimuleert hen ook om persoonlijk bij te dragen aan het zorgproces.

Vroeggeboren baby’s komen terecht op de neonatale intensieve zorgen. Een emotioneel moeilijk moment voor de ouders, die uitkeken naar een ‘normale’ bevalling.

De NeoParent-app zal in de eerste plaats praktische informatie bevatten over vroeggeboren kindjes. “We willen de app ook personaliseren”, vertelt projectleider Inge Tency van Odisee Hogeschool. “Dan krijgen de ouders de medische informatie die voor hun baby van belang is, zonder de volledige app te moeten doorzoeken. In eerste instantie vullen zorgverleners deze informatie aan, maar op termijn willen we de app koppelen aan het medisch dossier.”

De NeoParent-app verhoogt de betrokkenheid van ouders bij de zorg van hun vroeggeboren baby’tje
Inge Tency, projectleider NeoParent

Webcam in de neonatalogie

Eén van de huidige denkpistes is het richten van een webcam op de couveuse, zodat ouders altijd en overal hun baby kunnen zien. Een ander idee is om via de app video’s beschikbaar te stellen, waarin ouders hun vroeggeboren baby verzorgen. Dat kan andere ouders over de streep trekken om meer betrokken te raken bij de zorg voor hun baby. “Via NeoParent kunnen ouders ook een dagboek bijhouden, foto’s uploaden, het gewicht en andere belangrijke mijlpalen in de evolutie van hun kind noteren. Zodoende krijgt de app een persoonlijke touch”, legt Inge Tency uit.

Inspraak van ouders en zorgverleners

Al deze initiatieven dragen er volgens Inge Tency toe bij dat ouders zich nauwer betrokken zullen voelen bij de zorg voor hun kind. “Het is voor ons alleszins een vereiste dat de app ontwikkeld wordt in nauwe samenwerking met zowel ouders, zorgverleners als onderzoekers.”

Wat de app precies zal kunnen, wordt de komende maanden bepaald in overleg met ouders en zorgverleners van de betrokken ziekenhuizen: UZ Gent, UZ Brussel, AZ Sint-Blasius en ZOL Genk. Ook de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen en UGent zijn partners in dit project. “Zo creëren we een praktische insteek én een breed draagvlak. We hopen tegen begin 2019 een gebruiksklare app te kunnen voorstellen”, zegt Inge Tency.

Voor de grafische vormgeving van de interface wordt een beroep gedaan op LUCA School of Arts. De IT-afdelingen van de betrokken ziekenhuizen bekijken op hun beurt hoe ze de beveiliging en privacy kunnen optimaliseren.

 

Ontdek de winnaars