Alstom Belgium

Aptis, de 100% elektrische bus

Mobiliteitsbedrijf Alstom en designer NTL creëerden met Aptis een 100% elektrisch transportmiddel dat het midden houdt tussen bus en tram. De ‘bus’, momenteel nog een prototype, heeft aan elke kant twee- of driedubbele deuren. De Aptis is daardoor ideaal voor openbaar vervoer, maar ook erg geschikt voor transport in en rond luchthavens, tentoonstellingscentra, stadions,…

De aandrijving en de batterijen bevinden zich op het dak. De reizigers krijgen daardoor meer ruimte en comfort in de bus. Het Aptis-prototype heeft een lage vloer met een oppervlakte van 20m2, grote glazen wanden, dubbele deuren en een autonomie van 200 kilometer. Alstom en NTL ontwikkelden zowel een traag als een snel laadsysteem. Het snelle laadsysteem zal voor het eerst toegepast worden op het derde prototype waar momenteel aan gewerkt wordt.

“Door van een wit blad te vertrekken, word je niet afgeremd door bestaande structuren en kun je werken aan een volledig nieuw concept”, zegt Robert Seghers, Business Development Director bij Alstom Belgium.

Het prototype van Aptis werd in oktober 2017 getest tijdens de beurs BusWorld in Kortrijk. De bus werd er gebruikt om bezoekers van het station naar de beurs te vervoeren. Aptis sleepte ook de prestigieuze BusWorld Innovation Award 2017 in de wacht. De demonstratie die in Kortrijk werd gegeven gebeurde in samenwerking met vervoersmaatschappij De Lijn. De eerste 100% elektrische bussen van Aptis worden in 2019 geleverd.

Ontdek de winnaars