Automatisch energiebesparen <br>zonder moeite

June Energy

Automatisch energiebesparen
zonder moeite

Iedereen wil de voordeligste energie. Maar waar moet men beginnen tussen de meer dan 100 contracten, formules en promoties? Heel wat consumenten hebben bovendien geen zin in de rompslomp van een overstap naar een goedkopere leverancier. June snelt die mensen te hulp.

June heeft een glasheldere doelstelling: een zo laag mogelijke energiefactuur voor iedere consument. De Antwerpse start-up ontwikkelde slimme lezers die gebruikers op hun gas- en elektriciteitsmeters plaatsen. Daaraan koppelde het bedrijf intelligente software die de verzamelde gegevens analyseert en vergelijkt. Vindt June een interessanter tarief bij een andere leverancier? Dan wordt de gebruiker automatisch overgezet naar die andere provider. Zonder papierwerk.

“Onze slimme meterlezers monitoren je energieverbruik continu”, vertelt Vincent De Dobbeleer, CEO van June. “De installatie is eenvoudig en vergt geen technische kennis. Meestal heb je 2 aparte lezers nodig, 1 voor elektriciteit en 1 voor gas. Een startpakket met 1 lezer en alle benodigdheden kost 149 euro. Voor een extra lezer betaal je 69 euro. De bijgeleverde gateway stuurt alle data realtime door naar een digitaal platform.”

Via artificiële intelligentie wordt de achterliggende technologie steeds slimmer
Vincent De Dobbeleer, CEO van June

Artificiële intelligentie

De check of er goedkopere tarieven zijn bij een andere energieleverancier? Die gebeurt meerdere keren per maand. Het systeem maakt daarvoor gebruik van artificiële intelligentie (AI). Dat betekent meteen dat de achterliggende technologie almaar slimmer wordt. Want AI is een zelflerend systeem, dat zich aanpast aan de noden en voorkeuren van zijn gebruikers.

De consument betaalt voor de service 5,99 euro per maand. Hij kiest zelf of hij al dan niet groene energie wil en krijgt de mogelijkheid om bepaalde leveranciers uit te sluiten. Hij kan er ook voor zorgen dat de overstap niet automatisch, maar pas na zijn goedkeuring gebeurt.

Sinds begin 2019 biedt June ook een gratis formule aan. De gebruiker ontvangt dan geregeld interessante deals, en kiest zelf of hij op het aanbod ingaat.

Gebruikers besparen gemiddeld 300 euro per jaar
Vincent De Dobbeleer, CEO van June

Speciaal communicatieprotocol

De technologie die June ontwikkelde, is gepatenteerd. “Onze meterlezers hebben dan ook enkele unieke eigenschappen”, legt Vincent De Dobbeleer uit. “Ze communiceren bijvoorbeeld via een speciaal protocol dat werkt in kelders of andere ruimtes zonder wifi of 3G/4G-bereik. De lezers functioneren ook in het donker, en kunnen gegevens doorsturen tot 6 verdiepingen hoog.”

June telt vandaag al zo’n 6.000 gebruikers in ons land. “Zij sparen gemiddeld bijna 300 euro per jaar uit voor elektriciteit en gas”, zegt De Dobbeleer. “Alle klanten samen verminderden via June hun globale energiefactuur met 1,5 à 2 miljoen euro.” June mikt op 15.000 gebruikers in België op het einde van dit jaar. Het bedrijf stapt binnenkort ook op de Franse markt.

 

Ontdek de winnaars