7,5 miljoen bijen brengen luchtkwaliteit in kaart

BeeOdiversity 


7,5 miljoen bijen brengen luchtkwaliteit in kaart

BeeOdiversity zet bijen in om luchtvervuiling te meten. Dat doet het Brusselse bedrijf door pollen te analyseren die bijen met zich meedragen als ze stuifmeel verzamelen. Dit Beeomonitoring-systeem is vandaag al actief in België, Frankrijk en Wales.

“Er zijn verschillende manieren om luchtvervuiling te meten”, zegt Michaël van Cutsem, CEO van BeeOdiversity. “Sensoren zijn een optie. Maar die beperken zich vaak tot het meten van één stof op een welbepaalde plaats. Wie de luchtkwaliteit in een groot gebied in kaart wil brengen, heeft al snel heel veel sensoren nodig. Je kan die metingen ook door mensen laten doen, maar die kunnen niet overal tegelijk zijn.”

BeeOdiversity pakt het anders aan, met bijen. “Het bestuivingsgebied van bijen bestrijkt gemakkelijk 700 hectare. En ze komen jaarlijks in contact met ongeveer 4 miljard planten. We beheren 50.000 hectare en 150 bijenkolonies in België, Frankrijk en Wales. Elke kolonie telt ongeveer 50.000 bijen. Je zou kunnen stellen dat BeeOdiversity 7,5 miljoen werknemers telt.”

50.000 bijen in elk van onze 150 kolonies; je zou kunnen zeggen dat Beeodiversity 7,5 miljoen werknemers telt
Michaël van Cutsem, CEO BeeOdiversity

Jaarlijks verdwijnt er in België 30% van de bijenkolonies. Dat zou niet meer dan 10% mogen zijn. Bijen zijn immers erg belangrijk voor ons ecosysteem. 30% van de menselijke voeding (fruit- en groenteteelt, zaad- en olieproductie) hangt rechtstreeks af van bestuivers zoals bijen en vlinders.

Schat aan informatie

Voor BeeOdiversity bevatten de pollen die bijen meedragen letterlijk een schat aan informatie over de toestand van ons ecosysteem en dat van de bestuivers. BeeOdiversity analyseert de pollen én de nectar die bijen naar de bijenkast brengen. Zo komt het bedrijf gevaarlijke stoffen en pesticiden op het spoor.

De analyses gebeuren in een labo, met gespecialiseerde software. “Op basis daarvan informeren we gemeenten, bedrijven en burgers over de luchtkwaliteit. We formuleren ook voorstellen om het natuurlijke ecosysteem te verbeteren of te herstellen, bijvoorbeeld door meer planten te voorzien die bijen lokken”, legt de CEO uit.

Waterkwaliteit

BeeOdiversity heeft onder andere Spadel, producent van flessenwater, geholpen om de biodiversiteit en het milieu in de buurt van zijn waterbronnen te beschermen.

“We hebben 8 kolonies (400.000 bijen) geplaatst op de site. Die houden de biodiversiteit in stand door hun bestuivingsactiviteit. Ze zorgen ook voor stalen over een oppervlakte van 3.000 hectare via het stuifmeel en de nectar die ze meebrengen naar de bijenkorf”, legt Michaël Van Cutsem uit. “Door die stalen te analyseren, weten we zeker dat de zone vrij is van verontreiniging, zodat de kwaliteit van het mineraalwater gegarandeerd wordt.”

Knokke-Heist werkt sinds 2013 samen met BeeOdiversity om de biodiversiteit op haar grondgebied te ontwikkelen en de natuur te beschermen. Dankzij de metingen en de begeleiding van BeeOdiversity zag men het aantal bijen dat gemonitord kan worden al na 2 jaar verdubbelen. “Intussen is de gemeente een schoolvoorbeeld van biodiversiteit geworden”, zegt Michaël Van Cutsem. “Knokke-Heist is er ook in geslaagd om zijn bewoners te sensibiliseren. Meer dan 600 inwoners hebben intussen bijvriendelijke planten in hun tuin.”

Ontdek de winnaars