Bewoners Rivierenland fietsen de wereld rond

Zorgbedrijf Rivierenland

Bewoners Rivierenland fietsen de wereld rond

Bewoners van de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Rivierenland blijven langer fit, gezond en gelukkig dankzij Memoride. Hiermee bezoeken ze vanop de hometrainer virtueel de buurt waarin ze opgroeiden, hun eerste reisbestemming of een totaal nieuwe plek.

Memoride maakt gebruik van Google Street View. Zo kunnen bewoners virtueel fietsen waar ze maar willen. “Het programma draait op een tablet. Die verbinden we met een bewegingssensor die we aan de pedalen van de hometrainer bevestigen”, zegt Patrick Decolvenaer, verantwoordelijke kwaliteit van zorg en zorgtechnologie bij Zorgbedrijf Rivierenland. “Stoppen de bewoners met trappen, dan blijven ze ook staan in het virtuele straatbeeld.”

Fietsen is een belangrijke oefening voor ouderen. Het bevordert hun mobiliteit en zelfredzaamheid. “Mensen die zich beter kunnen verplaatsen, zijn doorgaans minder eenzaam en genieten meer van hun oude dag”, legt Patrick Decolvenaer uit.

Zinvol voor alle bewoners

Memoride wordt niet alleen door de kinesist van het woonzorgcentrum gebruikt, ook tijdens de dagactiviteiten is het een zinvolle tijdsbesteding. Zo fietsen de bewoners regelmatig virtueel in groep. Hun te volgen route wordt dan met een beamer geprojecteerd. Op die manier gaan de ouderen samen terug in de tijd en wisselen ze verhalen uit. Vooral bewoners met dementie worden hiermee geholpen, omdat ze bijvoorbeeld bij het zien van hun vroegere woonst nieuwe herinneringen ophalen. “Maar eigenlijk wordt iedere bewoner er beter van”, aldus Patrick Decolvenaer. “Gesprekken komen op gang, banden worden gesmeed en vereenzaming wordt in de kiem gesmoord.”

We mogen onze ogen niet sluiten voor de technologische ontwikkelingen op de markt voor ouderenzorg
Patrick Decolvenaer, verantwoordelijke kwaliteit van zorg en zorgtechnologie

Beeld, waarneming en beleving

“We zagen dit toestel voor het eerst op een start-upbeurs. Met dit systeem fiets je wereldwijd. Andere oplossingen hebben vaak maar een beperkt aantal routes, meestal in stedelijke omgevingen. Dit systeem werkt met Google Street View en stelt onze bewoners ook in staat om op het platteland te fietsen”, weet Patrick Decolvenaer.

De producent staat bovendien open voor feedback en stemt het systeem af op de noden van de bewoners. Voor sommige ouderen was het bijvoorbeeld moeilijk om telkens op tijd te kiezen naar welke kant ze wilden afslaan. “Daarom ontwikkelde de fabrikant een ‘taximodus’, waarbij de route op voorhand volledig vastligt. Zo fietsen de ouderen nog steeds in hun geliefde buurt, zonder keuzestress.”

“We mogen onze ogen niet sluiten voor de technologische ontwikkelingen op de markt voor ouderenzorg”, vertelt Patrick Decolvenaer. “Beeld, beleving en waarneming zijn voor ouderen erg belangrijk. We zien dit project als de eerste stap, maar er ligt nog een hele toekomst voor ons. Denk maar aan virtual reality.”

Ontdek de winnaars