Bonheiden

Bonheiden experimenteert met slimme kortparkeerplaatsen

Op vraag van de lokale handelaars is de gemeente Bonheiden in november 2017 gestart met een pilootproject om langparkeren in de buurt van kleinhandelaars in het centrum tegen te gaan.

Zes snelparkeerplaatsen met een maximum parkeerduur van 30 minuten zijn uitgerust met sensoren die de parkeertijd van een wagen registreert. Via die sensoren belanden de gegevens in een database. Die stuurt een elektronische display naast elke parkeerplaats aan. Op dat display verschijnt de parkeertijd. Staat een wagen langer dan een half uur geparkeerd, dan kleurt het display rood. Chauffeurs kunnen hun parkeertijd ook in realtime opvolgen via een app.

Het is nog even wachten op de resultaten, maar het gemeentebestuur hoopt vurig dat parkeerplaatsen minder lang bezet zullen zijn. Een bestuurder hoeft geen parkeerschijf meer te plaatsen. Het systeem biedt de gemeente als bijkomend voordeel waardevolle informatie om het parkeerbeleid verder te monitoren. Een volledige uitrol wordt voorzien tegen augustus 2018.

Ontdek de winnaars