boxx helpt consument om minder energie te verbruiken

ENGIE Electrabel

boxx helpt consument om minder energie te verbruiken

De interactieve tool ‘boxx’ van ENGIE Electrabel geeft consumenten de volledige controle over hun energieverbruik. Ze weten op elk moment hoeveel ze verbruiken en kunnen vanop afstand de temperatuur in huis regelen.

ENGIE Electrabel haalde de mosterd voor boxx uit Nederland. Het bedrijf Quby bracht daar enkele jaren geleden een slimme thermostaat op de markt, onder de naam ‘Toon’. “boxx lijkt op Toon, maar is aangepast aan onze markt”, vertelt Laurent Sebbag, marketing manager B2C bij ENGIE Electrabel. “Beide zijn succesvol. Inmiddels zijn er in België en Nederland al meer dan 350.000 toestellen geïnstalleerd en noteren we een piek in de klantentevredenheid.”

Via de smartphone regel je vanop afstand de temperatuur in huis en heb je op elk moment een exact overzicht van je energieverbruik
Laurent Sebbag, marketing manager B2C bij ENGIE Electrabel

Geen verrassingen meer

Uniek aan boxx is dat het de consument toelaat zijn energieverbruik volledig zelf te controleren. “boxx is veel meer dan een slimme thermostaat”, legt Laurent Sebbag uit. “Via de smartphone regel je vanop afstand de temperatuur in huis en heb je op elk moment een overzicht van hoeveel energie je exact verbruikt. Heb je zonnepanelen? Dan vertelt boxx je heel precies hoeveel elektriciteit die produceren. De tijd dat energiefacturen voor verrassingen zorgen, is dankzij boxx voorbij.”

Twee sensoren volstaan om al die data realtime beschikbaar te maken: één op de gasmeter en één op de elektriciteitsmeter. Wat die senoren meten, vertaalt boxx in euro’s. Wie de verwarming een graad lager draait of elektrische toestellen ’s nachts niet langer in waakstand zet, weet meteen hoeveel hij bespaart.

Meten is weten

“Het in realtime meetbaar maken van het energieverbruik heeft een sterk sensibiliserend effect op de gebruiker”, zegt Laurent Sebbag. “Quby bevestigt dat Toon het energieverbruik in Nederland met 10% heeft laten dalen.”

ENGIE Electrabel wil hetzelfde bereiken in ons land. “We willen onze klanten helpen om energie te besparen. Om die maatschappelijke dimensie kracht bij te zetten, blijven we werken aan nieuwe toepassingen voor boxx. We denken aan de detectie van toestellen die onnodig energie verspillen, aan isolatieadvies op basis van de analyse van de tijd waarop woningen afkoelen,…”, aldus Laurent Sebbag.

Samen minder verbruiken

Die service bestaat vandaag al gedeeltelijk. ENGIE Electrabel vergelijkt het verbruik van woningen met dat van gelijkaardige huizen. “Op basis daarvan bezorgen we onze klanten elke maand een verslag van hun energieverbruik. Zo weten ze of ze minder of meer dan gemiddeld verbruiken, op welke dagen hun verbruik piekte, enzovoort”, legt Laurent Sebbag uit.

“Samen met onze klanten willen we de slimste oplossingen vinden om minder energie te verbruiken. Dat is toch één van de grote uitdagingen waar we voor staan. En ik zeg heel bewust ‘samen’. De gebruikers van boxx kijken vaak met een heel andere blik naar onze producten dan onze specialisten. Elke feedback is dan ook meer dan welkom.”

Ontdek de winnaars