CitySeeders laat burger zijn eigen slimme stad bouwen

Crowd Angels

CitySeeders laat burger zijn eigen slimme stad bouwen

Op het digitale platform CitySeeders kunnen burgers zelf voorstellen lanceren om van hun stad of gemeente een smart city te maken. Voor overheden is dit een ideaal kanaal om te ontdekken wat er leeft bij de burger.

“Elke Belgische stad en gemeente heeft vandaag een eigen plek op CitySeeders waar ideeën en projecten kunnen gepost worden”, zegt Fanuel Dewever van Crowd Angels, de organisatie achter dit digitale platform. “Voor burgers is ons platform een kanaal om zelf de handen uit de mouwen te steken. Voor overheden is het een manier om te ontdekken waar hun inwoners wakker van liggen.”

Het principe van CitySeeders is dat het ideeën onder de aandacht brengt van mensen en organisaties die kunnen helpen om die ideeën te realiseren. Geld speelt daarin niet altijd de hoofdrol. “Wij doen niet mee aan het type crowdfunding dat alleen maar geld vraagt. CitySeeders wil elke vorm van hulp aanbieden. Wij noemen dat ‘omnisourcing’. Als iemand een lokaal zoekt voor zijn vereniging kan dat ook gevonden worden via CitySeeders. Het ‘collectieve’ is voor ons heel belangrijk. CitySeeders rekent op de bijdrage en de inzet van de samenleving om een idee te realiseren.”

CitySeeders rekent op de bijdrage en de inzet van de samenleving om een idee te realiseren
Fanuel Dewever, initiatiefnemer van CitySeeders

Andere voorbeelden? “Een school die iemand zoekt om voor de klas te komen spreken over gezonde voeding. Een concertgebouw die een graffitikunstenaar aan het werk wil zetten,… De mogelijkheden zijn eindeloos”, aldus Fanuel Dewever.

Hij gelooft sterk in zijn concept. De veranderende rol van de stad is daar niet vreemd aan. “Overheden staan voor grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit, migratie, vervuiling, jobcreatie,… Ze hebben echter steeds minder middelen om die op te lossen. Ons platform brengt ideeën samen met mensen en organisaties die ze kunnen realiseren.”

Buitenlandse ambities

Inmiddels werden er al 140 Belgische initiatieven via het digitale platform gedeeld. CitySeeders maakt zelf de selectie van voorstellen die online verschijnen. “Elk voorstel wordt intern gescreend. We gaan na wie het indient, hoe haalbaar het idee is, enzovoort. Zo bewaken we de kwaliteit van de voorstellen”, zegt Fanuel Dewever.

Een greep uit de ingediende projecten: een ‘pluktuin’ in Beerse waar mensen zelf hun groenten en fruit kunnen komen plukken, een promotiecampagne in Brussel die lokale duurzame initiatieven in de kijker zet, een initiatief uit Amay bij Hoei om ambassadeur te worden van een ‘propere stad’,…

“We gaan ook zelf op zoek naar projecten die passen binnen de filosofie van ons platform. Daarom zoeken we momenteel naar stadsambassadeurs die binnen hun regio initiatieven voor een betere stad ‘spotten’. We mikken trouwens niet alleen op België. In maart 2017 hebben we CitySeeders in Londen opgestart. Ik geloof rotsvast in de internationale schaalbaarheid van ons platform.”

Ontdek de winnaars