Centraal platform zorgt voor optimaal warmtebeheer

Hysopt

Centraal platform zorgt voor optimaal warmtebeheer

Dankzij de installatie van een centraal beheerplatform met innovatieve cloudsoftware kon de Vrije Universiteit Brussel haar volledige warmtenet optimaliseren. Geen eenvoudige klus, want de VUB is verspreid over 3 campussen en verschillende bijgebouwen.

Het oorspronkelijke warmtenet van de Vrije Universiteit Brussel werd ontworpen voor een klassiek circuit en dat was gebaseerd op hoge temperaturen. De klimaatakkoorden van Parijs dwongen de instelling in de richting van een duurzame verwarming, dus op lage temperatuur. Bij die transformatie voldeden de traditionele berekeningsmethodes niet meer.

De technologie van de Antwerpse start-up Hysopt, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, bracht soelaas. Het jonge bedrijf ontwikkelt innovatieve ontwerp- en simulatiesoftware om watergedragen energiestromen voor warmte en koude te optimaliseren. Die software perfectioneert installaties die instaan voor de verwarming, ventilatie en koeling van grote gebouwen.

De energiekosten en CO2-uitstoot van de VUB liggen nu 30 procent lager
Peter Van Roosbroeck, CEO van Hysopt

Eén platform

“De Vrije Universiteit Brussel heeft campussen in Etterbeek, Jette en Gooik”, zegt Peter Van Roosbroeck, de CEO van Hysopt. “Er zijn ook bijgebouwen, verspreid over het Brusselse gewest. Wij installeerden één centraal platform dat alle berekeningen voor het complexe warmtenet toelaat.”

De cloudsoftware van Hysopt geeft de gebruiker betere inzichten in de prestaties van zijn installatie, en biedt hem via een eenvoudige browser allerlei voorspellings-, simulatie- en optimalisatiemogelijkheden. Daardoor kan hij aanzienlijk besparen, en het comfort, de kwaliteit en de duurzaamheid van zijn installatie verhogen. De software laat ook toe de modellen te delen met partners en interne diensten.

De investering is al in 2 jaar tijd terugverdiend
Peter Van Roosbroeck, CEO van Hysopt

Overheden en steden

De installatie van het platform en de bijhorende software vergde een investering van 600.000 euro. Het studiebureau PM Group nam voorafgaand het bestaande warmtenet onder de loep. Engie Cofely voerde de aanpassingswerken uit en controleert de energiebesparingen. Die bedragen 300.000 euro per jaar, wat betekent dat de volledige investering in amper 2 jaar tijd is terugverdiend.

“Met onze oplossingen kunnen overheden en steden de klimaatdoelstellingen halen”, zegt Peter Van Roosbroeck. “De technologie die we in de VUB toepasten, kan je perfect reproduceren. We pasten haar intussen al toe op meer dan 100 andere installaties. Als we ingrijpen in het ontwerp en het beheer van verwarming en koeling, verminderen we de energiekosten en CO2-uitstoot gemiddeld met 30 procent.”

 

Ontdek de winnaars