Circulair bed biedt innovatief antwoord op afvalberg

Velda Resleep

Circulair bed biedt innovatief antwoord op afvalberg

Matrassen en bedden zijn grote vervuilers. Ze zijn moeilijk demonteerbaar en de gebruikte materialen kan je vaak niet recycleren of hergebruiken. Velda Resleep biedt een duurzame en innovatieve oplossing in de vorm van een volledig circulair slaapsysteem.

Jaarlijks worden in ons land honderdduizenden matrassen verbrand aan het einde van hun levensduur. Ook bedframes recycleren we meestal niet waardoor ze bijdragen tot de afvalberg. De Limburgse fabrikant Veldeman Bedding ontwikkelde een nieuwe manier van produceren, volledig gestoeld op de principes van ecodesign.

“Het uitgangspunt van Velda Resleep is dat elke consument de boxspring en de matras eigenhandig uit elkaar kan halen”, zegt Marc Veldeman, CEO van Veldeman Bedding. “Zo herleidt hij het hele slaapsysteem tot kleine onderdelen die hij makkelijk kan vervoeren. De componenten kan je afzonderlijk recycleren en hergebruiken. Versleten elementen kan je zonder veel moeite vervangen.”

De recyclage van klassieke matrassen en bedden is niet evident
Marc Veldeman, CEO Veldeman Bedding

Geen lijm of nietjes

“Het ontwerp steunt op een minimum aan gebruikte materialen”, legt Veldeman uit. “Die hebben bovendien stuk voor stuk een zeer lage milieu-impact. In plaats van traditionele lijm en nietjes maken we bijvoorbeeld gebruik van kliksystemen. Met deze assemblageprocedure kunnen we alle onderdelen later weer met de hand demonteren. Een bijkomend voordeel is dat het gebruikte hout en ijzer zuiver blijven waardoor ze hun waarde behouden.”

De klassieke vervuilende schuimvulling is in de Velda Resleep-matras vervangen door een 100% metalen verensysteem, zonder in te boeten aan kwaliteit en comfort. De hoes is gemaakt uit gerecycleerde petflessen, waardoor ze aan het einde van haar levensduur opnieuw kan verwerkt worden in hetzelfde recyclagecircuit. Al deze inspanningen dragen ertoe bij dat de materiaalkringlopen volledig gesloten zijn.

Het bedsysteem kan je gemakkelijk demonteren tot kleine onderdelen
Marc Veldeman, CEO Veldeman Bedding

Doorbraak in de sector

“Velda Resleep is het eerste volledig circulaire slaapsysteem in de internationale meubelindustrie”, zegt Marc Veldeman. “We mogen gerust spreken van een doorbraak in de sector. De introductie van dit innovatieproject vergt uiteraard een strategische transformatie van het productieproces. We gebruiken hierin onder meer nieuwe technologieën zoals 3D-printing en ultrasoon lassen.”

De kostprijs van de nodige aanpassingen bedraagt 800.000 euro. De start van de eigen verenproductie zal in de eerste fase nog eens een bijkomende investering van ongeveer een miljoen euro met zich brengen. Veldeman Bedding kan rekenen op strategische transformatiesteun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het bedrijf ziet ook veel mogelijkheden in eventuele internationale licentiepartners.

 

Ontdek de winnaars