CO2 -neutrale buisisolatie

NMC

CO2 -neutrale buisisolatie

Isolatie voor verwarmingsbuizen in polyethyleenschuim is vaak vervaardigd uit olie. Het bedrijf NMC ontwikkelde een polyethyleenschuim dat even goed presteert, maar dat wordt gemaakt uit suikerriet. Resultaat: 2.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar..

“2.000 ton CO2 per jaar? Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 500 auto’s”, vertelt Muriel Jaspart van NMC. Het bedrijf uit Eynatten in de provincie Luik ontwikkelt polyethyleen-buisisolatie om de energie-efficiëntie van verwarmingsinstallaties te verbeteren.

“Met NMC Naturefoam, een ecologisch alternatief voor polyethyleen op basis van olie, wilden we ons positief onderscheiden in deze competitieve en tegelijk traditionele markt”, zegt de projectleider van NMC Naturefoam. “Ons R&D-team werkte 2 jaar lang aan de ontwikkeling van het schuim.” Dat schuim is het resultaat van een mengeling van het hernieuwbare biopolyethyleen en andere additieven. Het wordt door extrusie omgevormd tot buisisolatie.

Officieel CO2-neutraal

“We berekenden de CO2-uitstoot vanaf de groei van het suikerriet tot het tijdstip dat het polyethyleenschuim de fabriek verlaat”, vervolgt Muriel Jaspart. “De milieucertificaten van een gespecialiseerd Duits instituut bevestigen het koolstofneutrale karakter. Dat is voornamelijk te verklaren door het positieve effect tijdens de groei van het suikerriet. De technische waarden zoals de brandweerstand en warmtegeleiding blijven dezelfde. In 7 maanden tijd transformeerde ons volledige gamma van CLIMAFLEX-buisisolatie naar de duurzame variant. We pasten daarvoor 150 formules aan.”

Ons polyethyleenschuim presteert even goed als andere schuimen, maar is volledig CO2 -neutraal
Muriel Jaspart, Business Development Manager Insulation bij NMC

Medewerkers gemotiveerd voor CO2-neutraal klimaat

De fabriek van Eynatten produceert jaarlijks zo’n 25.000 m³ schuim. “De transformatie vergde ontzettend veel werk in heel wat afdelingen”, zegt Muriel Jaspart. “Onze medewerkers waren enthousiast, omdat ze meewerkten aan een zinvolle missie: het milieu beschermen. De directie en de raad van bestuur ondersteunden het project van bij de start. Het paste dan ook helemaal in de globale strategie van het bedrijf om iedereen op een duurzame manier comfort en veiligheid te bieden. In dat kader investeerde NMC ook in de installatie van 9.000 zonnepanelen en kreeg het een ISO 14001-certificaat voor een duurzaam milieumanagementsysteem.”

“NMC Naturefoam betekent een belangrijke stap in de richting van klimaatbescherming. Het enthousiasme dat dit project onder de collega’s teweegbracht, betekende een extra stimulans om nog meer op duurzaamheid in te zetten.”

Ontdek de winnaars