Composteerbare zakjes maken plastic overbodig

The Compost Bag Company

Composteerbare zakjes maken plastic overbodig

Tweeënhalf jaar intense O&O-inspanningen zijn eraan vooraf gegaan, maar het resultaat mag er zijn: het Vlaams-Brabantse bedrijf The Compost Bag Company (TCBC) maakt 100% composteerbare zakjes uit onder andere kardoenzaadolie, suikerbietenpulp en maïszetmeel.

De zakjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de ultradunne plastic zakjes uit de supermarkt om groenten en fruit te verpakken. In Wallonië en Brussel, maar ook in Frankrijk en Italië zijn die laatste al verboden. Voor TCBC is dat een belangrijke markt. Vorig jaar produceerde het bedrijf 65 miljoen composteerbare zakjes.

“We willen de volledige keten van retailer tot composthoop verduurzamen”, zegt Edwin Ingelaere, vice-president sales & marketing. “We beginnen bij het verpakkingsmateriaal in grootwarenhuizen. Voor hen maken we in Herent fruit- en groentezakken.”

Volle afvalzakjes kunnen zonder problemen in de gft-bak of op de composthoop waar ze vergaan tot compost voor groenten en planten. Zo maken we de cirkel rond
Edwin Ingelaere, vice-president sales & marketing The Compost Bag Company

Nieuwe voeding voor groenten en planten

De consument kan de zakjes thuis opnieuw gebruiken voor het sorteren van het gft-afval in de keuken. Hierdoor belandt afbreekbaar materiaal niet bij het restafval. “Om hygiënisch te sorteren, ontwikkelden we de Ventimax-keukenemmer. Die zorgt voor een goede ventilatie van het gesorteerde afval, zodat geurtjes, fruitvliegen en schimmels geen kans krijgen. Onze zakjes zijn zo gemaakt dat ze waterdamp doorlaten. Organisch afval droogt daardoor enigszins, wat de kans op geuren en schimmels merkbaar vermindert. Volle afvalzakjes kunnen zonder problemen in de gft-bak of op de composthoop waar ze vergaan tot compost voor groenten en planten. Zo maken we de cirkel rond”, aldus Edwin Ingelaere.

Tonen dat duurzaam belangrijk is

Europa vraagt retailers al langer om minder plastic zakjes voor eenmalig gebruik te verdelen. De composteerbare zakken van TCBC helpen hen om die richtlijn na te leven. “Plastic zakjes zijn zeer slecht voor het milieu. Denk maar aan de ‘plasticsoep’ of drijvende vuilnisbelt in onze zeeën en oceanen. De productie van papieren zakjes is dan weer energie-en waterintensief”, aldus Edwin Ingelaere.

Voor The Compost Bag Company liggen alle puzzelstukjes op hun plaats. De volgende uitdaging is het overtuigen van alle schakels in de keten tussen retailer en composthoop. Het bedrijf gaat ervan uit dat het over goede argumenten beschikt.

Edwin Ingelaere: “Retailers die onze zakjes gebruiken tonen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden. De consument is daar niet ongevoelig voor; denk aan de discussie over de microplastics in het leefmilieu. Die kleine stukjes plastic dringen letterlijk door tot in de vezels van ons voedsel. Ook intercommunales en lokale overheden kunnen hun milieubeleid kracht bijzetten door voorrang te geven aan deze vorm van ecologische economie.”

 

Ontdek de winnaars