De conciërge van de 21e eeuw

ApiQuiet

De conciërge van de 21e eeuw

Met zijn systeem van sensoren en alarmknoppen laat Grégory Lenoir ouderen langer thuis wonen. Omdat menselijke interactie niet ten koste mag gaan van technologie, bedacht hij de bienveilleur.

Het kon haast niet anders dan dat Grégory Lenoir het in de sector van de bejaardenhulp zou gaan zoeken. “Mijn familie baat al jaren een rusthuis uit. Ik kom vaak in contact met problemen die komen kijken bij het ouder worden. Die kennis wilde ik combineren met mijn opleiding en ervaring in elektronica en telecommunicatie, zodat oudere senioren zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.”

De bienveilleur is een moderne vorm van een conciërge. Hij staat senioren bij
Grégory Lenoir, gedelegeerd bestuurder van ApiQuiet

Garantie op privacy

Met zijn onderneming ApiQuiet bracht hij begin 2017 Octapi op de markt. Dat systeem waakt over bejaarden door ervoor te zorgen dat hun woningen zo veilig mogelijk zijn. De meeste personenalarmen zijn armbanden die vaak blijven liggen in de badkamer of op een nachtkastje. “Wij plaatsen kleine draadloze doosjes met een alarmknop op risicovolle plaatsen. Onderaan de trap bijvoorbeeld. Op de belangrijkste plaatsen in het huis installeren we ook bewegingssensoren. Die registreren bewegingen, bijvoorbeeld als een deur opengaat.”

“Zo krijgen we een beeld van de gewoontes van de bewoner. Als we iets ongebruikelijks opmerken, krijgt de familie een verwittiging. Als de sensoren bijvoorbeeld geen activiteit registreren op het moment dat de bejaarde meestal kookt, verstuurt hij een waarschuwing”, zegt Lenoir. “Om privacyredenen installeren we geen camera.”

Ik wil mijn kennis over rusthuizen combineren met mijn ervaring met elektronica
Grégory Lenoir, gedelegeerd bestuurder van ApiQuiet

Thuisverplegers

“Het technologische aspect is belangrijk, maar de menselijke dimensie vormt de kern van het systeem”, zegt Grégory Lenoir. “In het verleden speelde de conciërge een grote rol in een appartementsgebouw, hij controleerde of alles in orde was. Dat idee willen we met de bienveilleur terughalen. Deze professional kijkt erop toe dat de persoon in kwestie in goede gezondheid verkeert en houdt contact met de familie. Hij heeft een cruciale rol als we ouderen langer thuis willen laten wonen.”

Het systeem kost 6 euro per dag en is daarmee veel goedkoper dan een rusthuis, dat al snel 50 euro per dag kost. Lenoir wil dat anderen zijn idee overnemen. “Ik wil geen patent op het idee, ik wil alleen het potentieel ervan aantonen. De rol van de bienveilleur is erg lokaal, je kan niet zomaar overal identiek hetzelfde doen.”

Eén rusthuis heeft het principe al overgenomen en zet personeelsleden in als ‘bienveilleurs’. Lenoir is in gesprek met thuisverplegers en met gemeenten die interesse tonen in het systeem. Om dit heel open project te ontwikkelen haalde ApiQuiet in 2016 540.000 euro op, waarvan de helft uit eigen vermogen en de andere helft in de vorm van leningen.

 

Ontdek de winnaars