De elektrische fiets in uw smartphone

my.bike

De elektrische fiets in uw smartphone

De elektrische fiets speelt een cruciale rol als duurzame mobiliteitsoplossing in en rond de steden. My.bike is een vorm van slimme technologie, gekoppeld aan een smartphone-applicatie. De toepassing draagt bij tot het plezier, het comfort en de veiligheid van de fietser.

Voor onze dagelijkse verplaatsingen is de elektrische fiets een handig, snel en duurzaam vervoermiddel. Zeker om de ‘the first and last mile’ tussen bestemmingen te overbruggen. My.bike, de technologie die het Limburgse e-Motionlabs ontwikkelde, geeft elektrisch fietsen nog een extra duwtje in de rug.

“Het systeem combineert een smartphone-applicatie met een slimme kleine module die we onzichtbaar in de fiets integreren”, zegt Cédric Langer, CEO van e-Motionlabs. “Ze capteert continu vitale statusinformatie over het elektrische aandrijfsysteem en de batterij. Ook gebruikersdata, zoals de afgelegde afstand, verzamelt de module in realtime.”

Met de app kan de gebruiker zijn fiets uitschakelen en lokaliseren
Cédric Langer, CEO e-Motionlabs

Data in de cloud

De module stuurt al deze gegevens automatisch door naar een cloudplatform. Via de my.bike-app
kan de gebruiker die gegevens inkijken. Hij krijgt bijvoorbeeld een beter zicht op de status van de batterij. Batterijen schrijven we nog te vaak af op basis van wat we veronderstellen over de capaciteit waardoor we de restwaarde onderschatten.

“My.Bike geeft je een actuele en objectieve kijk op de capaciteit en de restwaarde van de batterij”, legt Cédric Langer uit. “Die informatie stimuleert het hergebruik en verhoogt de levensduur aanzienlijk. Met de my.bike-app zie je ook onmiddellijk of er een probleem is en kan je een diagnoserapport sturen naar je fietsenmaker. Dat maakt het onderhoud veel efficiënter.”

My.Bike hoort helemaal thuis in een smart city
Cédric Langer, CEO e-Motionlabs

Meer veiligheid

De gepatenteerde technologie vertaalt de live data naar concrete voordelen voor de fietser, bijvoorbeeld een verhoogde veiligheid. De my.bike app werkt ook als een digitale sleutel waarmee geregistreerde gebruikers hun fiets activeren. Bij het stallen schakelen ze met de app het aandrijfsysteem uit zodat dieven er niet mee weg kunnen.

“My.bike maakt het ook aantrekkelijker elektrische fietsen te verzekeren of aan te bieden in private lease”, zegt Cédric Langer. “Met behulp van de remote diagnose kunnen verzekeraars, leasemaatschappijen en onderhoudsfirma’s continu de vinger aan de pols houden. Ook de diefstalbeveiliging op afstand zorgt voor extra garanties.”

“Met onze technologie kan je informatie uitwisselen waardoor je actief kan ingrijpen in de veiligheid van de weggebruiker, op maat van de actuele situatie. De verzamelde data vormen bovendien een objectieve bron om de infrastructuur in steden aan te passen. Daardoor hoort my.bike helemaal thuis in een smart city.”

Ontdek de winnaars