Howest

Didactische tool laat studenten betere journalistieke reportages maken

Drie dagen per jaar maken de tweedejaarsstudenten journalistiek van Howest reportages over Europese kwesties vanuit het Europees Parlement in Straatsburg.

Ze worden daarbij geholpen door Teksttrainer, een methodiek van Howest die hen al doende leert hoe reportages gemaakt worden. Teksttrainer gebruikt onder andere voorbeelden en een checklist voor journalistieke formats waarmee de studenten aan de slag gaan.

De reportages die de studenten maken in Straatsburg worden uitgezonden op de regionale zender Focus-WTV en gepubliceerd in een magazine van de provincie. Doel is enerzijds de studenten kennis te laten maken met het vak van de ‘eurojournalist’ en anderzijds de West-Vlaamse kijker/lezer vertrouwd te maken met de werking van Europa.

Voor dit project sloegen Howest, Provincie West-Vlaanderen en Focus-WTV de handen in elkaar. Voor alle partijen is het een win-win. De overheid financiert de kosten, en brengt via deze weg het Europese verhaal dichter bij de burger. De nieuwszender stelt journalisten en materiaal ter beschikking en kan later vissen uit de talentenvijver.

Ontdek de winnaars