De Demer stroomt opnieuw door Diest

Diest

De Demer stroomt opnieuw door Diest

Nadat hij jarenlang rond de stad werd geleid, stroomt de Demer opnieuw door het centrum van Diest. “Een duurzaam project dat de stad aantrekkelijker maakt en ons behoedt voor overstromingen”, zegt burgemeester Jan Laurys.

Diest was eeuwenlang een handelsstad aan de Demer. Maar de rivier werd een open riool en zette bij regenweer de stad onder water. Halverwege de 20e eeuw werd beslist om de rivier rond het centrum te leiden en de oude bedding te dempen. Straten, gebouwen en parkeerplaatsen kwamen in de plaats. Maar al snel bleek dat Diest haar kloppende hart was kwijtgeraakt. In 2012 startten de werkzaamheden om de Demer opnieuw naar de binnenstad te halen. De rivier loopt nu weer in dezelfde bedding als vroeger, over een traject van 1,5 kilometer.

Vandaag leven de inwoners van Diest opnieuw in harmonie met de rivier. Er werden plankenbrugjes en verlaagde terrassen aangelegd om hen nog dichter bij het water te brengen. De opnieuw aangelegde straten, pleinen en paden in de omgeving versterken de beleving.

“Het is alsof onze geschiedenis herleeft”, zegt burgemeester Jan Laurys. “Historische gebouwen en monumenten zijn nu beter zichtbaar en krijgen meer aandacht. Het openleggen van de Demer heeft de ruimtelijke structuur in de stad hersteld.”

Buffer voor regenwater

De rivier wordt nu ook gebruikt als buffer voor het regenwater. “Op 2 plaatsen zorgen ‘schuiven’ in het water ervoor dat we het waterpeil van de Demer altijd onder controle hebben. Terwijl de straten vroeger blank stonden bij hevige regenval, stroomt het water nu naar de rivier.”

Het openleggen van de Demer heeft de ruimtelijke structuur in de stad hersteld
Jan Laurys, burgemeester Diest

Voor de heraanleg van de Demer werden uitsluitend duurzame materialen gebruikt, zoals glasvezelbeton voor de rivierbedding. Ook voor de verlichting langs de rivier vond Diest een energiezuinige én kwalitatieve oplossing.

“We kozen voor ledlampen die de Demer ’s avonds sfeervol verlichten. Ook in de relingen van de paden en onder de zitbanken langs de rivier zijn ledstrips verwerkt. Die zorgen voor een aangename sfeer”, zegt Jan Laurys. “Het hele project kostte zo’n 12 miljoen euro. 80% wordt gedragen door het Vlaams Gewest.”

Betere mobiliteit

Het stadsbestuur van Diest maakte van het openleggen van de Demer gebruik om de mobiliteit van de stad te verbeteren. Centrumstraten werden verkeersluw gemaakt, wegen werden heraangelegd en er verscheen meer groen in het straatbeeld.

“We hebben onze inwoners daar nauw bij betrokken”, legt de burgemeester uit. “We hebben nieuwsbrieven verstuurd, infovergaderingen en werfbezoeken georganiseerd. Zo kon iedereen de evolutie van het project op elk moment volgen.”

Ontdek de winnaars