Digitaal systeem opent bib van 10 tot 22 u

Bree

Digitaal systeem opent bib van 10 tot 22 u

Bibliotheken hebben doorgaans beperkte openingsuren. Dat veroorzaakt frustraties bij de boekenliefhebbers. De gemeente Bree vond een digitale oplossing waardoor de bibliotheek van ’s morgens tot ’s avonds open is, zelfs zonder personeel.

Tot voor kort was de bibliotheek in Bree 30 uur per week open. Extra openingsuren toevoegen, betekende de inzet van extra personeel. Daarvoor waren geen middelen, zoals in de meeste gemeentelijke bibliotheken. Een poging om vrijwilligers in te schakelen, was al snel goed voor een complexe en onoverzichtelijke planning. Bree lanceerde in november open+. Dat is een systeem dat deuren, alarm, camera’s, verlichting en verwarming digitaal aanstuurt. Wie lid is van de bibliotheek, kan haar voortaan elke dag bezoeken tussen 10 en 22 uur. Dat kan simpel met een identiteitskaart en pincode.

Sinds de lancering van open+ krijgt de bibliotheek elke dag gebruikers over de vloer
Annemie Arras, bibliothecaresse

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

“Dankzij open+ is onze bibliotheek 12 uur per dag open. Dat was zelfs met extra medewerkers onhaalbaar”, zegt bibliothecaresse Annemie Arras. “Met het digitale systeem konden we het probleem van de openingstijden in zijn totaliteit aanpakken en binnen ons werkingsbudget blijven.”

“Laat ons eerlijk zijn, de gebruikers doen al veel zelf. Ze lenen boeken zelfstandig uit met de zelfscan. Betalingen doen ze aan de betaalautomaat. Met open+ leggen we de verantwoordelijkheid nog meer bij de gebruiker, een vanzelfsprekende volgende stap. Tijdens de bemande openingsuren blijft er nog voldoende ruimte om onze gebruikers te begeleiden in hun zoektocht naar informatie. De inwoners van Bree waarderen dat ook”, zegt Annemie Arras.

Dankzij open+ is onze bibliotheek 12 uur per dag open. Dat was zelfs met extra openingsuren onhaalbaar
Annemie Arras, bibliothecaresse

 Bouwen aan een community

Veiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt. Diefstal en vandalisme zijn uit den boze. Daarom kan niet iedereen open+ zomaar gebruiken. “Leden moeten eerst een infosessie volgen. Die organiseren we wekelijks in groepen met 15 personen. Dankzij die sessies beseffen onze leden welke verantwoordelijkheid ze dragen. Het is de bedoeling een hechte gemeenschap uit te bouwen, waarin iedereen zijn steentje bijdraagt en dat de veiligheid garandeert.” Op dit moment gebruiken al 150 leden open+ in Bree. Sinds de lancering krijgt de bibliotheek dagelijks gebruikers van open+ over de vloer.

Bibliotheca is de firma achter open+. Het bedrijf leverde al gelijkaardige systemen in Duitsland en Scandinavië. Het project in de bibliotheek van Bree ging vorig najaar van start en daarmee was de Vlaamse primeur voor de Limburgse gemeente. Intussen zijn heel wat andere besturen en bibliothecarissen het project komen bestuderen. Sommige maken al plannen om het systeem in hun eigen bibliotheek in te voeren.

Ontdek de winnaars