Digitale meter stimuleert slim waterverbruik

water-link

Digitale meter stimuleert slim waterverbruik

Alle Antwerpenaren beschikken tegen eind 2021 over een digitale watermeter. Daarmee kunnen ze hun waterverbruik beter opvolgen. Water-link testte de ultrasone meter van het Deense Kamstrup, met en zonder kraan, al succesvol bij 1.000 personen. Het proefproject vond plaats bij zowel residentiële als grotere klanten.

Water-link produceert en levert jaarlijks meer dan 160 miljoen kubieke meter drinkwater. Dat gaat naar particulieren in Antwerpen en de rand. Het produceert en levert ook proceswater, zoals koel- of spoelwater, voor de industrie en aan andere drinkwaterbedrijven. Daarnaast onderhoudt het riolen.

De komende 2 jaar vervangt de intercommunale haar 200.000 meters kosteloos door een digitale watermeter. “Die biedt de klanten meer inzicht in hun verbruik en dus hun ecologische voetafdruk”, vertelt Frank De clercq, Chief Commercial Officer bij water-link.

Het proefproject met 1.000 proefpersonen uit 2017 bewees dat 62% van de gebruikers meer inzicht kreeg in zijn waterverbruik. Sindsdien springt 18% zuiniger om met water. De technologie biedt ook water-link nieuwe inzichten.

“De digitale watermeter geeft elke dag automatisch de meterstand door. Met die informatie krijgen we makkelijker inzicht in lekken in het netwerk, kunnen we het piekverbruik in kaart brengen en ons netwerk optimaliseren. Met de klimaatverandering in het achterhoofd wordt dat een belangrijk aspect dat toelaat vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Klanten moeten de meterstand niet langer jaarlijks opzoeken en doorgeven. Via hun persoonlijk profiel volgen ze hun waterverbruik op dag-, week- of maandbasis nauwkeurig op.”

Ook andere drinkwaterbedrijven kunnen onze oplossingen gebruiken
Frank De clercq, Chief Commercial Officer bij water-link

Optimaler waterbeleid

“Afwijkingen in verbruik, door een lek of leidingbreuk, kunnen we meteen traceren”, zegt De clercq. “Dat beperkt de kans op waterschade. De gebundelde verbruikersdata geven ons een beter inzicht op het totale waterverbruik.” Dankzij de geïntegreerde terugstroombeveiliging in de meter gaat er een alarm af bij de terugstroom van verontreinigd water. Daarmee vermijdt water-link de bezoedeling van het drinkwater.

De digitale meter communiceert draadloos via LPWAN SigFox. Deze Internet of Things-technologie (IoT) wisselt verbruikersdata uit in een radius tot 40 kilometer. De batterij gaat makkelijk 16 jaar mee. “Klanten mogen kiezen of ze hun digitale watermeter activeren. Als ze hun verbruiksgegevens niet automatisch willen uitwisselen, moeten ze jaarlijks hun meetgegevens manueel doorgeven.”

Afwijkingen in verbruik, door een lek of leidingbreuk, kunnen we snel traceren
Frank De clercq, Chief Commercial Officer bij water-link

Kraan met afstandsbediening

Tot slot ontwikkelde water-link samen met de nv Hydroko een unieke kraan. Die maakt de watertoevoer vanop afstand regelbaar. De gebruikers kunnen de kraan op afstand openen, knijpen of sluiten. “Als iemand verhuist of zijn woning staat leeg, kunnen we de watertoevoer vanop afstand afsluiten. Zo vermijden we onnodig waterverbruik. Bij een toeleveringscontract met een nieuwe bewoner openen we de kraan gewoon opnieuw”, zegt De clercq. “Onze oplossingen zijn eveneens bruikbaar voor andere bedrijven.”

 

Ontdek de winnaars