Dour renoveert historische site tot natuurlijk zwemparadijs

Régie Communale Autonome de Dour

Dour renoveert historische site tot natuurlijk zwemparadijs

De inwoners van Dour kunnen sinds mei 2017 opnieuw een frisse duik nemen in de zwemvijver op de Belvédère-site. Het recreatiegebied lag er jaren verwaarloosd bij. Tot de gemeente in 2011 besloot om de oude steengroeve nieuw leven in te blazen.

Vincent Loiseau, gedelegeerd bestuurder van het autonoom gemeentebedrijf van Dour is niet weinig trots op het resultaat van de renovatie van de Belvédère-site. “Onze zwemvijver bevindt zich op een unieke locatie, te midden van het groen. Het water is chloorvrij en wordt op natuurlijke wijze gefilterd. Vroeger kwamen hier vooral mensen uit Dour en omstreken. Nu trekken we bezoekers uit heel België aan.”

Sinds 25 mei 2017 kunnen de inwoners van Dour en omgeving terecht in hun gerenoveerde recreatiedomein. De 19e-eeuwse steengroeve met zijn kenmerkende toren was jarenlang een trekpleister waar de lokale bevolking zich kwam ontspannen. Na verloop van tijd geraakte de site echter in verval. In 2011 besliste de gemeente om het volledige terrein, inclusief zwemvijver, volledig te renoveren.

Natuurlijke filters

De renovatiewerken begonnen met de aanleg van een zwemvijver van 1.050 m². Verschillende lagen vulkanisch gesteente, mineralen en planten filteren het water van de vijver op een natuurlijke manier. De gemeente liet ook een waterpretpark, een solarium en een watertuin aanleggen. Aan de ingang zorgt een helling dat de site ook voor rolstoelgebruikers gemakkelijk toegankelijk is. De volledige renovatie van de site kostte ruim 2 miljoen euro, waarvan 700.000 euro geleend werd bij de Europese Investeringsbank (EIB).

Vroeger kwamen hier vooral mensen uit Dour en omstreken. Nu trekken we bezoekers uit heel België aan
Vincent Loiseau, gedelegeerd bestuurder van het autonoom gemeentebedrijf van Dour

Voor Vincent Loiseau is de duurzame renovatie van de Belvédère-site een logisch gevolg van de zorg die Dour al langer dan vandaag toont voor het milieu. Zo bezit de gemeente al het grootste windmolenpark van Wallonië. “Een ander voorbeeld van onze duurzame aanpak is het erg strikte afvalsorteersysteem dat we in onze gemeente hanteren”, legt Vincent Loiseau uit.

Waterklassen

Dour gebruikt de Belvédère-site ook om bezoekers te sensibiliseren, onder andere over het belang van duurzaamheid. “Het Bureau voor Toerisme zal zich in één van de gebouwen op de site vestigen. We hebben ook een partner waarmee we op de site ‘waterklassen’ zullen organiseren. Respect voor het milieu en water in het bijzonder staan centraal tijdens die klassen”, aldus Vincent Loiseau.

“We laten leerlingen op die manier kennismaken met deze unieke omgeving. Ze verblijven hier 2 dagen, krijgen uitleg over de werking van de zwemvijver, de natuurlijke waterfiltering en ontdekken de buitengewone fauna en flora van de aanpalende steengroeve.”

Ontdek de winnaars