Colruyt Group

Duurzaam vrachtvoer met vloeibaar ijs

Bij een retailer heeft transport doorgaans een stevige milieu-impact. Na 5 jaar onderzoek vervoert Colruyt Group zijn gekoelde producten duurzamer en efficiënter. Het koelt zijn frigokarren met liquid ice, een mengsel van water, vriespuntverlagend additief en ijskristallen.

Wie verse producten vervoert, heeft koeltransport nodig. Colruyt doet daarvoor een beroep op gemengd transport. Non-food en gekoelde producten laadt het in dezelfde, niet-gekoelde vrachtwagens. Voor de verse producten en diepvriesproducten gebruikte het vroeger frigokarren met vloeibaar CO2. Naast de onzekerheid over de bevoorrading was de CO2-voetafdruk een doorn in het oog van de supermarkketen. Daarop startte de onderzoeksafdeling de zoektocht naar een duurzaam koelmiddel. Dat leidde tot passief gekoelde frigokarren met liquid ice. “Bij het ontwerp van de kar en de tank voor het vloeibare ijs stootten we op een aantal uitdagingen”, zegt Frank Borgenon, senior business developer bij Colruyt Group. “We kampten met een grote tegenstelling: de tank moest groot genoeg zijn om voldoende liquid ice op te slaan, zonder daarmee de nuttige koelruimte te verkleinen. Bovendien moesten we de buitenafmetingen van de originele frigokar behouden voor een optimaal transport. Ook gewicht en isolatie speelden een belangrijke rol.”

Deze oplossing deelt de koelingskosten van honderdduizenden frigokarren door 10 met 73% minder impact op het milieu
Frank Borgenon, Senior Business Developer bij Colruyt Group

Economische oplossing

 De oplossing vond het R&D-team in de wanden van de frigokar. Daarin plaatst het de tank met vloeibaar ijs. Als verrassend neveneffect kan Colruyt voortaan 150 liter per frigokar meer vervoeren. De groep beschikt ondertussen over 4 installaties om vloeibaar ijs aan te maken voor ongeveer 7.000 frigokarren. “Per rotatie van een liquid ice-frigokar verminderen we onze CO2-uitstoot met ongeveer 20 kilo. Als je weet dat we jaarlijks enkele honderdduizenden frigokarren vullen, kan dat tellen”, legt Frank Borgenon uit. “Op grote schaal deelt de frigokar onze koelingskosten van het transport door 10 en heeft ze 73% minder milieu-impact.”

Schaalbaar systeem

“We produceren het vloeibare ijs met 100 procent groene energie. Hiervoor maken we gebruik van windturbines en installaties met zonnepanelen. Is het ijsmengsel gesmolten, dan vriezen we het weer in. Op die manier is het een volledig gesloten systeem”, vertelt Frank Borgenon.  “We geloven 100% in de schaalbaarheid naar andere bedrijfstakken. Daarom hebben we de technologie laten patenteren. Er loopt een tiental projecten voor andere bedrijven buiten onze groep. Vooral in de catering, retail- en transportsector. We delen onze ervaring en expertise maar al te graag met hen.”

 

Ontdek de winnaars