BOSAQ maakt water drinkbaar voor iedereen

BOSAQ

BOSAQ maakt water drinkbaar voor iedereen

BOSAQ bedacht een duurzaam waterzuiveringssysteem dat elk watertype (rivier, zee, regen) drinkbaar maakt. Met deze unieke oplossing mikt de Gentse start-up zowel op overheden, hotels als ngo’s.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft tegen 2025 de helft van de wereldbevolking in een gebied waar drinkbaar water schaars dreigt te zijn. Met die cijfers in gedachte ontwikkelde BOSAQ de SolarAQ: een waterzuiveringsinstallatie die elk type water omzet tot drinkbaar water.

“Onze installatie functioneert 100% op hernieuwbare energie”, vertelt Jacob Bossaer, CEO van BOSAQ. “Zonnepalen met bijhorende batterijen zorgen ervoor dat het systeem de klok rond gebruikt kan worden. In de toekomst zal de SolarAQ ook werken op windenergie en waterkracht.”

4.000 liter drinkbaar water per uur

De innovatie van de Gentse start-up is vanaf maart 2018 klaar voor de markt. De SolarAQ zal te koop zijn in verschillende formaten. Afhankelijk van de capaciteit zal een installatie tussen de 30 tot 4.000 liter drinkbaar water per uur kunnen produceren.

De logistieke ketting waarbij flessenwater gekocht en vervoerd moet worden, valt dankzij onze oplossing volledig weg
Jacob Bossaer, CEO BOSAQ

“We mikken in de eerste plaats op overheden en ngo’s die actief zijn in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië, op locaties waar de bevolking over onvoldoende drinkbaar water beschikt”, zegt Jacob Bossaer.

Wereldwijd kampen 844 miljoen mensen met een gebrekkige toegang tot drinkbaar water. Om de sociale dimensie van hun project te beklemtonen, stort BOSAQ daarom 10% van hun winst door naar Water Heroes. Die vzw stelt de SolarAQ gratis ter beschikking van ontwikkelingsprojecten met een grote urgentie.

Volledig circulair watersysteem

BOSAQ zal de SolarAQ ook aan de man brengen in de profitsector. Hotels zijn de eerste doelgroep. “Met onze technologie kunnen wij zee-, rivier-, of regenwater omzetten in zuiver drinkwater”, legt de CEO uit. “Dat water kunnen hotels verkopen aan hun gasten onder het private label van BOSAQ. Dat is slimme marketing, economisch voordelig én duurzaam.”

Het doel van BOSAQ is om op een zo duurzaam mogelijke wijze de watercrisis aan te pakken en mensen te voorzien van gezond drinkwater. “Dankzij onze oplossing valt de logistieke ketting waarbij flessenwater gekocht en vervoerd wordt volledig weg. We vermijden zo ook dat er verpakkingsafval kan worden achtergelaten”, aldus de CEO.

De volgende stap die BOSAQ wil nemen, is het proper maken van afvalwater. “Zo kunnen we een volledig circulair watersysteem aanbieden, waarbij hotels en resorts hun eigen afvalwater zuiveren en opnieuw inzetten: voor zwembaden, douches enzovoort. Dat systeem, gekoppeld aan onze bestaande drinkwaterinstallatie, zal ervoor zorgen dat hotels uiteindelijk volledig onafhankelijk van het waternet zullen kunnen functioneren”, vertelt Jacob Bossaer.

Advies voor beter waterbeheer

BOSAQ adviseert vandaag ook bedrijven bij hun waterbeheer. “Op basis van een analyse van hun waterhuishouding doen we aanbevelingen die het waterverbruik doen dalen. We optimaliseren ook waterzuiveringsinstallaties, recent nog bij een koekjesfabrikant. Hun productieproces liet veel vetten achter in het afvalwater. We vonden een manier om hun afvalwater schoner te maken. Daar verdienen ze nu geld mee: ze verkopen de vetstoffen om er biodiesel van te maken. Een mooie win-winsituatie.”

Ontdek de winnaars