Eeklo

Eeklo wil jaarlijks 10 miljoen m³ aardgas besparen via warmtenet

Om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten, ondertekent de stad Eeklo in januari 2018 een concessie-overeenkomst voor de bouw en exploitatie van een warmtenet. Daardoor zal de restwarmte van de afvalenergiecentrale van IVM over enkele jaren gebruikt kunnen worden om woningzones en gebouwen in Eeklo mee te verwarmen. Concreet gaat het jaarlijks over het equivalent van 10 miljoen m³ aardgas.

Warmtenetten in Vlaanderen zijn vandaag voornamelijk projectgebonden. Het openstellen van het publiek domein onder concrete juridische voorwaarden voor de aanleg van een warmtenet in de stad kan een belangrijke hefboom zijn voor de implementatie van warmtenetten in Vlaanderen. Uniek aan het project is dat ook burgers mee eigenaar kunnen worden van het warmtenet.

Eeklo is een pionier op vlak van hernieuwbare energie. Sinds 1999 beschikt de stad over windmolens op haar grondgebied. Het stadsbestuur gebruikt de basisbeginselen van die oorspronkelijke windplannen nu voor het uitrollen van een nieuw transitieplan naar energieneutraliteit. De aanleg van een warmtenet past volledig binnen dat plan.

Ontdek de winnaars