Horizon GroepDe eerste ecowijk die draait op biomassa

Het ‘Domaine des Pléiades’ in Wezet is een ecowijk die uitgerust is met een warmtenetwerk op biomassa. Vastgoedontwikkelaar Horizon bouwde de woningen volgens zijn thermo-efficiënt concept: gebouwen die weinig energie verbruiken, volledig op het zuiden gericht, verwarmd met hernieuwbare energie en in de nabijheid van activiteitencentra.

‘Domaine des Pléiades’ wordt verwarmd met 2 soorten groene energie die elkaar aanvullen: een biomassaketel (pellets) en een warmtepomp, goed voor nul CO2-uitstoot. De pelletketel is gemeenschappelijk en bevoorraadt elke woning via het warmtenetwerk. In de zomer wordt het water verwarmd via een individuele warmtepomp. Zonnepanelen creëren elektriciteit en bevoorraden de warmtepomp. Alle woningen hebben ook een slim regelsysteem voor een zuinig en verantwoord energiebeheer.

Het netwerk moet meer dan 270 woningen, een school en een sporthal bevoorraden. Vandaag zijn al 170 van die woningen verkocht en bewoond. Het Domaine des Pléiades krijgt ook een deelwagen. Zo koppelt Horizon vastgoed aan duurzame mobiliteit. Het einde van het project is gepland tegen 2020.

Ontdek de winnaars