Ziekenhuis verwarmt zich met hout- en groenresten

CHU UCL Namen & Xylowatt

Ziekenhuis verwarmt zich met hout- en groenresten

De site van het universitaire ziekenhuis CHU UCL Mont-Godinne in Namen is de eerste ter wereld die zijn energie hoofdzakelijk uit biomassa haalt. Om van die biomassa hernieuwbaar gas te maken, gebruikt het ziekenhuis de technologie van Xylowatt, een spin-off van de UCL.

Sinds november 2017 staat er op de site van Mont-Godinne een installatie van Xylowatt die biomassa gebruikt om hernieuwbaar gas te maken. Een warmtekrachtkoppeling gebruikt dat gas om stroom en warmte te produceren. De installatie werkt met de NOTAR®-technologie van Xylowatt.

“Wij zijn het eerste bedrijf dat samenwerkt met een ziekenhuis om hernieuwbaar gas te produceren dat kan gebruikt worden in een warmtekrachtkoppelingsmotor”, vertelt Geoffroy Corbisier, business development manager bij Xylowatt. “Onze technologie kan net zo goed gebruikt worden om industriële gebouwen, zwembaden en zelfs middelgrote gemeenten van energie te voorzien zonder het milieu daarvoor extra te belasten.”

Afval van containerparken

De Xylowatt-installatie werkt op biomassa op basis van hout- en groenresten. “Daar zijn resten bij van onderhoudswerken in bermen langs de weg. We werken ook samen met intercommunales om het afval van containerparken te hergebruiken”, legt Geoffroy Corbisier uit.

We werken samen met intercommunales om het afval van containerparken te hergebruiken
Geoffroy Corbisier, business development manager bij Xylowatt

Dankzij de samenwerking met Xylowatt is het CHU UCL Mont-Godinne de eerste ziekenhuissite ter wereld die voornamelijk draait op groene energie. “Onze technologie is geschikt voor zogenaamde ‘trigeneratietoestellen’. Die produceren zowel elektriciteit, warmte en koude”, vertelt Geoffroy Corbisier.

Overtollige warmte hergebruiken

“De stroom die zo opgewekt wordt, dekt 40% van de elektriciteitsbehoefte van het ziekenhuis, 65% van de verwarming en 40% van de energie die nodig is voor de koelsystemen”, zegt Philippe Demazy, verantwoordelijk voor het departement Infrastructuur van het CHU UCL in Namen.

De overtollige warmte die ’s zomers geproduceerd wordt, wordt gebruikt voor het koelingssysteem. Zo wordt alle hernieuwbare energie maximaal gebruikt.

“We zijn volop aan het nadenken over de toekomst”, vertelt Philippe Demazy. “Vandaag maken we onze biomassa op basis van natuurlijk hout. We zouden daar in de toekomst ook gerecycleerd hout voor willen gebruiken.”

Ontdek de winnaars