Elektrische straatveger laat steden ademen

Glutton Cleaning Machines

Elektrische straatveger laat steden ademen

De Glutton® Zen® is een 100% elektrische straatveger. Door zijn compacte vorm is het toestel perfect inzetbaar in stadscentra met veel kleine steegjes. De veger is ook bijzonder stil waardoor je er ook ’s nachts of ’s ochtends de straten kan mee schoonvegen.

“Onze straatveger stoot geen CO2 of uitlaatgassen uit. De lithium-ijzerfosfaat batterijen zijn er van de laatste generatie”, zegt Christian Lange, CEO van Glutton® Cleaning Machines.

Afhankelijk van de hoeveelheid afval die wordt opgehaald, bedraagt de autonomie van de batterij 8 tot 10 uur. “Het herladen van die batterij is uiteraard veel milieuvriendelijker dan het voltanken van een straatveger van de oude generatie. Die verbruiken dagelijks tot 60 liter brandstof. Het herladen van onze elektrische veger kost niet meer dan 5 euro. De onderhoudskosten liggen zelfs 80% lager”, aldus de CEO.

Schone lucht

De Glutton® Zen® slaat zijn afval op in een tank van 850 liter. Een filter houdt 99,96% van de stofdeeltjes groter dan 0,5 micron tegen. “De veger stoot geen stof uit. De lucht die het toestel uitstoot, is daardoor schoner dan de lucht die we gebruikelijk inademen”, beweert Christian Lange.

De uitgestoten lucht is zuiverder dan de lucht die we gebruikelijk inademen
Christian Lange, CEO Glutton® Cleaning Machines

De elektrische veger houdt zowel rekening met het comfort van de omwonenden als met dat van de bestuurder. “De operator van het toestel brengt somt tot 8 uur per dag in de cabine door. We hebben die ruim en comfortabel genoeg gemaakt”, zegt de CEO.

Eigen innovatie

De ecologische straatveger werd ontwikkeld door 9 ingenieurs van het bedrijf Glutton® Cleaning Machines. Een deel gebeurde in onderaanneming. Het design gebeurde in samenwerking met Inov, een kmo uit Villers-le-Bouillet, gespecialiseerd in industrieel design. De cabine werd door Tim, een bedrijf uit Noord-Frankrijk, ontwikkeld.

“Hun experts zijn erin geslaagd een zeer ruime cabine te ontwikkelen die perfect aansluit bij het design van Inov. Beide partners hadden duidelijk ook oog voor het menselijke aspect van onze innovatie”, zegt Christian Lange.

Vanaf april 2018 rijden de 100% elektrische Glutton® Zen®-straatvegers door de straten van Andenne.

Ontdek de winnaars