ETAP geeft lampen een tweede leven

ETAP

ETAP geeft lampen een tweede leven

Bij verlichtingsspecialist ETAP kunnen zowel overheden als privébedrijven licht ‘huren’. ETAP zorgt voor de plaatsing en het onderhoud, de klant betaalt een vast bedrag per maand. Stad Mechelen krijgt de primeur van dit circulaire model.

De stad Mechelen is de eerste klant die verlichting ‘huurt’ volgens het ‘Light as a Service’-model (LAAS) van ETAP. Het bedrijf uit Malle staat 10 jaar in voor de plaatsing en het onderhoud van armaturen en lampen in 4 openbare gebouwen. Het Huis van de Mechelaar, waar zich de stadsloketten bevinden, is een van die gebouwen.

“Light as a Service heeft grote voordelen”, verduidelijkt Chris Van Bellegem, verantwoordelijk voor New Business Development bij ETAP. “De klant hoeft zich geen zorgen te maken over zijn verlichting. We staan in voor de goede werking van de lichtinstallatie, garanderen het afgesproken lichtniveau en zorgen ervoor dat de klant steeds van de nieuwste en meest energiezuinige lichtoplossingen geniet.”

We zorgen ervoor dat de klant steeds van de nieuwste en meest energiezuinige lichtoplossingen geniet
Chris Van Bellegem, verantwoordelijk voor New Business Development bij ETAP

ETAP neemt zoveel mogelijk werk uit handen van de klant. “We voeren een voorafgaande lichtstudie uit, stellen aannemers aan en volgen de installatie- en elektriciteitswerken op. We coördineren het volledige project. Zo garanderen we dat de uiteindelijke verlichting 100% conform is met het afgesloten contract.”

Klant bespaart meteen

Het voordeel voor de klant is dat hij bespaart op zijn lichtfactuur. ETAP gebruikt ledverlichting die meestal veel zuiniger is dan de verlichting waarover de klant beschikt. “En omdat we met een huurcontract werken, moet de klant niet investeren in de aankoop van een nieuwe lichtinstallatie”, aldus Chris Van Bellegem.

In de toekomst wil ETAP ook de energiekost van de verlichting in zijn LAAS-aanbod opnemen, net als de installatie van een lichtregelsysteem bij de klant. “Via zo’n systeem monitoren we een volledige installatie vanop afstand. Sensoren sturen ons data over het lichtgebruik per ruimte. Zo kunnen we, indien nodig, snel ingrijpen”, legt Chris Van Bellegem uit.

Lampen krijgen tweede leven

Het LAAS-model heeft ook een maatschappelijke impact, benadrukt Chris Van Bellegem. “We beschikken over de knowhow en het netwerk om lampen en armaturen een nieuwe bestemming te geven als een contract is afgelopen. Hetzelfde doen we met oude lampen als we ze vervangen door een nieuwe, meer energiezuinige, variant. Armaturen zijn vandaag heel duurzaam. We kunnen die hergebruiken in scholen die niet over de budgetten beschikken om hun lichtinstallatie meteen volledig te vernieuwen. Hetzelfde geldt voor projecten in ontwikkelingslanden.”

Om de duurzaamheid van het LAAS-model te beklemtonen, gebruikt ETAP lichtproducten die ontworpen zijn om zeer lang mee te gaan. “Het is een manier om ons te onderscheiden van de concurrentie, maar we zien het ook als onze maatschappelijke rol”, besluit Chris Van Bellegem.

Ontdek de winnaars