Fab Lab tussen de velden

Marche-en-Famenne

Fab Lab tussen de velden

In Marche-en-Famenne vinden creatieve ondernemers onderdak in e-Square, een innovatieve werkplek die uitgerust is met een Fab Lab, computergestuurde toestellen en vergaderruimtes. Een geavanceerde service die de meesten eerder in grote steden verwachten dan tussen de velden.

De stad Marche-en-Famenne trok in haar begroting voor 2017 ruim 1 miljoen euro uit voor smart city-projecten. Daarmee wilde ze tegemoetkomen aan de vraag van haar inwoners om een creatieve werkplek te creëren. “Het Waalse Gewest had een oproep gedaan om coworkingprojecten op te zetten in plattelandsgebieden. We dienden een project in en kregen van het Gewest 100.000 euro om een Happiness Manager in dienst te nemen. Deze voltijdse kracht ontwikkelt de coworkingspace en begeleidt de deelnemers”, zegt Anne-Sophie Dothée, verantwoordelijke van het Agentschap voor Lokale Ontwikkeling. De kostprijs van 460.000 euro voor de inrichtingswerken, het meubilair en de machines nam de stad voor haar rekening.

Hoofd en handen

“We zijn een beetje buiten het oorspronkelijke coworkingkader getreden, omdat we een omgeving wilden aanbieden waar mensen naast samenwerken ook echt dingen kunnen maken, met een vergaderruimte en een Fab Lab”, zegt Ana Aguirre, Smart City Manager. “We merkten dat de gebruikers nood hebben aan een plek waar ze zowel met hun hoofd als met hun handen kunnen werken. Terwijl de 3D-printer hun ontwerp vormgeeft, kunnen ze voortdoen aan hun project.”

De e-Square is 650 vierkante meter groot. Alle ideeën en uitdagingen vinden er onderdak. “De eerste gebruiker was Technofutur uit Gosselies, een opleidingscentrum dat leerkrachten aanmoedigt nieuwe technologieën in de klas te gebruiken. In ons Fab Lab kunnen de leerlingen houtbewerking bijvoorbeeld aan de slag met een digitale freesmachine. De leerlingen kunnen profiteren van het ruime aanbod aan toestellen en van de aanwezigheid van professionals.”

Veel ondernemers willen profiteren van de voordelen van de stad, zonder dat ze er hoeven te wonen
Anne-Sophie Dothée, Agentschap voor Lokale Ontwikkeling

Smart farming

In een plattelandsstadje als Marche verwachten de meesten geen hoogtechnologische werkplek als e-Square. Die locatie is net een troef, zegt Dothée. “De meeste inwoners van de Famenne wonen in dorpen. Net daarom zijn ondernemers hier zo blij met het initiatief. Ze kunnen profiteren van de voordelen van de stad, zonder dat ze er hoeven te wonen. We hebben al veel positieve reacties gekregen. Momenteel werken er 7 personen deeltijds in de werkplek en we krijgen voortdurend nieuwe aanvragen. We organiseren ook workshops. De meeste gaan over ‘smart farming’, niet verwonderlijk in deze regio.”

Dankzij een samenwerking met de unie van zelfstandige ondernemers UCM wordt e-Square ook opengesteld voor bedrijven. “We willen dat e-Square een plek is waar vernieuwende ondernemers hun ervaringen kunnen delen”, zegt Dethée. “We hebben ook veel te danken aan de academische wereld”, voegt Aguirre toe. “Ons strategisch comité bestaat uit Henallux, ULg – Business School, UNam, Idelux, BEP en Green Hub. Zij delen hun toekomstvisie en vergroten de naamsbekendheid van deze werkplek.”

Ontdek de winnaars