Energiespecialist legt laatste hand aan duurzaamste kantoorgebouw

Encon

Energiespecialist legt laatste hand aan duurzaamste kantoorgebouw

Energiespecialist Encon zal, met de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor, één van de duurzaamste gebouwen in Europa realiseren. “Dit moet een inspiratiebron worden voor de hele bedrijfswereld”, zegt initiatiefnemer Robin Bruninx.

Encon is gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en realiseren van projecten rond duurzaamheid, energiebesparing en hernieuwbare energie voor industriële bedrijven. “Toen we plannen maakten voor de bouw van een eigen kantoorgebouw in Bilzen, vonden we het vanzelfsprekend om met de best beschikbare technieken te werken uit die domeinen, maar wilde we ons gebouw ook aanpassen aan ‘het nieuwe werken’ .”

Het project kreeg de naam Infinity. “Niet zomaar een showcase van onze expertise, maar een inspirerend ervaringsproject voor andere bedrijven”, zegt CEO Robin Bruninx. In mei 2018 wil het studiebureau het nieuwe gebouw in gebruik nemen.

Energie delen met buren

Het Infinity-project wil uitblinken in energiezuinigheid. “Er zal slimme verlichting zijn, die inspeelt op het bioritme van de medewerkers, en het energieverbruik zal continu worden gemonitord en bijgestuurd. Het HVAC-systeem (heating, ventilation, airconditioning) produceert via geothermie zeer efficiënt warmte en koude, en verspreidt die op zo’n manier dat het comfort altijd optimaal is. En in het bedrijfsrestaurant komt er een energiezuinige keuken”, legt Robin Bruninx uit.

Dit is niet zomaar een showcase van onze expertise, maar een inspirerend ervaringsproject voor andere bedrijven
Robin Bruninx, CEO Encon

Een 100 meter hoge windmolen, die al op de bouwsite staat, en zonnepanelen die meedraaien met de zon zullen hernieuwbare energie produceren. Omdat de geproduceerde groene stroom ook wordt opgeslagen in batterijen als even de zon niet schijnt en het niet waait, is het gebouw CO2-neutraal. Op termijn wil Encon de energie die het opwekt, delen met omringende bedrijven. Dat vraagt evenwel aanpassingen aan het energiedecreet. Onderzoeksprojecten zijn daarvoor reeds gestart.

Infinity zal 2 duurzaamheidscertificaten behalen. “We gaan zowel het Europese BREEAM-certificaat als het Amerikaanse LEED-certificaat. Voor de bouw van een kmo-gebouw is dat een wereldwijde primeur”, maakt Robin Bruninx zich sterk.

Het BREEAM-certificaat (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) evalueert en quoteert de duurzaamheid van bouwprojecten en wordt voornamelijk gebruikt voor gebouwen in Europa. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) doet hetzelfde, maar volgens een model uit de VS.

Brood- en strijkservice

Het Infinity-gebouw is tot slot volledig ontworpen volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’. “We zoeken voortdurend naar ingenieurs en technische medewerkers. Dat zijn schaarse en gegeerde profielen, voor ons en voor andere bedrijven. We hebben er dus alle belang bij om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn als werkgever”, zegt Robin Bruninx.

In het nieuwe Encon-gebouw wisselen kantoorruimtes, waar mensen ongestoord kunnen werken, af met ‘marktpleintjes’. “Die dienen vooral als ontmoetingsruimte voor medewerkers. Ze kunnen er werken maar ook informeel een praatje slaan”, legt Robin Bruninx uit. “We bieden onze medewerkers ook diensten aan om hun leven gemakkelijker te maken: een broodservice, een carwash, een ruimte voor sportactiviteiten en een strijkservice.”

Duurzaam en rendabel

In het Infinity-gebouw komt er ook een opleidingscentrum met auditorium rond duurzaamheid. Encon streeft ernaar om de helft van alle Belgische bedrijven met een significant energieverbruik binnen de 5 jaar op bezoek te hebben gehad. Het bureau hoopt hen te kunnen inspireren om het voorbeeld van Infinity te volgen en minder energie te verbruiken.

Encon liet het Infinity-project intussen ook waarderen. Daaruit bleek dat de vastgoedwaarde van het gebouw hoger ligt dan de totale kostprijs van het gebouw. Of hoe duurzaamheid ook rendabel kan zijn.

 

Ontdek de winnaars