Waterzuiveringsstation verwerkt slib tot duurzame brandstof

IDEA

Waterzuiveringsstation verwerkt slib tot duurzame brandstof

De Henegouwse intercommunale IDEA ontwikkelde samen met de openbare watermaatschappij SPGE een energievriendelijke manier om slib te drogen tot korrels. Die korrels worden gebruikt als brandstof.

IDEA, de intercommunale voor de economische ontwikkeling van Cœur du Hainaut, beheert 32 waterzuiveringsstations. Die stations zuiveren jaarlijks 45 miljoen m3 afvalwater en produceren zo 16.000 ton slib.

Met de hulp van de openbare watermaatschappij SPGE ontwikkelde IDEA de voorbije 10 jaar een energievriendelijke manier om dat slib te drogen. Het eindresultaat van dat droogproces zijn slibkorrels. Die pellets kunnen als brandstof gebruikt worden. De landbouwsector gebruikt ze vandaag al.

Aardwarmte en zonne-energie

In juli 2017 werden de eerste droogserres in gebruik genomen in het zuiveringsstation van Wasmuël. In 3 weken tijd wordt slib in de 125 lange serres gedroogd tot korrels bij een gemiddelde temperatuur van 34°C. “Het unieke aan ons procedé is dat we gebruikmaken van zonne-energie en aardwarmte om het slib te drogen. De CO2-uitstoot daarvan is nul”, zegt Caroline Decamps, algemeen directeur van IDEA.

Het unieke aan ons procedé is dat we gebruikmaken van zonne-energie en aardwarmte om het slib te drogen. De CO2-uitstoot daarvan is nul
Caroline Decamps, algemeen directeur IDEA

Voor IDEA is aardwarmte niets nieuws. De intercommunale heeft al 30 jaar ervaring met de uitbating van geothermische bronnen tot een diepte van 1.500 tot 2.500 meter. “Voor de droogserres in Wasmuël gebruiken we de restwarmte van de nabijgelegen geothermische centrale van Saint-Ghislain”, legt Caroline Decamps uit.

Door het slib te drogen, halen IDEA en SPGE ook vrachtwagens van de weg. Het slibtransport daalde met 75% sinds de serres in Wasmuël in gebruik zijn. “Projecten als dit tonen dat innovatie en de duurzame economische ontwikkeling van onze regio hand in hand gaan”, aldus de directrice.

Zero-energiestations

De volgende stap voor IDEA is de ontwikkeling van de zuiveringsstations van de toekomst, zogenaamde ‘zero-energiestations’. “We werken aan een warmtekrachtkoppeling die warmte en stroom produceert met slibkorrels als grondstof. We hopen die installatie binnen enkele jaren in gebruik te kunnen nemen”, vertelt Caroline Decamps.

“Als dat lukt, zal het station van Wasmuël bijna al zijn energie zelf produceren. In een volgende fase willen we de warmte die vrijkomt bij het vergassen van slib gebruiken om slib te drogen.”

Het innovatieve project van IDEA en SPGE werd in 2017 beloond met een Green Solutions Award in de categorie ‘infrastructuur’. De award wordt uitgereikt door Construction21, een socialemediakanaal rond duurzaam bouwen, aan organisaties die actie ondernemen tegen de klimaatverandering.

Ontdek de winnaars