Genk

Genks proefproject stimuleert duurzame mobiliteit én lokale handel

Om de handelsactiviteiten levendig te houden, de mobiliteit duurzamer te maken en de leefbaarheid binnen het centrum te verhogen, geeft stad Genk tussen februari ’18 en ’19 aan de lokale handelaars de mogelijkheid om via een applicatie een mobiliteitsbudget aan hun klanten ter beschikking te stellen. Deelnemende klanten ontvangen een mobiliteitskaart. Die is gekoppeld aan een app die hen toegang geeft tot het mobiliteitsbudget.

Dat budget kan onder andere gebruikt worden om te parkeren. Aan een 70-tal parkeerplekken in het centrum registreren camera’s wanneer wagens toekomen en vertrekken. De eerste 30 minuten mag er gratis geparkeerd worden. Klanten die bij een deelnemende lokale handelaar een aankoop doen, krijgen de mogelijkheid om die gratis parkeertijd tweemaal met 15 minuten te verlengen. Bij overschrijding volgt een automatische retributie.

Wie niet met de wagen is, kan zijn mobiliteitsbudget opsparen. Het kan dan later gebruikt worden om te parkeren of om een deelfiets of –wagen te huren. Het project wordt na een proefperiode van één jaar geëvalueerd.

Ontdek de winnaars