Coopeos

Groenafval doet verwarmen en besparen

Elk jaar houdt Wallonië honderdduizenden tonnen groenafval over na het onderhoud van groene ruimtes. Een deel wordt omgezet in compost, maar grote takken worden vernietigd. Omdat 2 kilo hout net zoveel energetische waarde bevat als 1 liter stookolie of 1 m³ gas, wil de burgercoöperatieve Coopeos dat afval herwaarderen.

In de beschutte werkplaats Moulin de la Hunelle, vlak bij Ath, richtte Coopeos een eerste productieplatform op waar 80 ton hout per jaar verhakseld wordt tot brandstof voor houtkachels. Coopeos wil de productie op korte termijn opdrijven tot 400 ton hakselhout. Dat is het equivalent van 200.000 liter stookolie per jaar.

Een deel daarvan gebruikt de Moulin de la Hunelle voor de eigen verwarming. Bovendien biedt de nabijheid van hernieuwbare, CO2-neutrale en goedkopere brandstof ook ondernemingen uit de buurt de kans om over te schakelen van fossiele brandstof naar houtverwarming.

In dit lokaal project rond circulaire economie wint iedereen: ondernemingen die groenafval hebben, ondernemingen in de buurt die met groenafval willen verwarmen en natuurlijk ook het milieu. Coopeos wil het model in Wallonië toepassen, vervolgens verder in Vlaanderen en ten slotte buiten de landsgrenzen.

Ontdek de winnaars