De eerste Belgische energie-autonome site ligt in Eupen

Dauvister

De eerste Belgische energie-autonome site ligt in Eupen

Toen aan de renovatie van hun verouderde hoogspanningslijn wel een erg hoog prijskaartje bleek te hangen, koos het Eupense ecologische opleidingscentrum Haus Ternell resoluut voor energetische autonomie. Resultaat: een positieve impact op leefmilieu en budget en een pioniersrol voor het natuurcentrum.

In Haus Ternell, een natuurcentrum van de Duitstalige Gemeenschap, leren kinderen meer over het milieu. Maar het centrum was zelf geen goede leerling, zo bleek. “De site was op het elektriciteitsnet aangesloten via een verouderde hoogspanningslijn, die liep van de stuwdam van Eupen tot hier midden in de bossen”, vertelt Yves Warnant, CEO van Dauvister, een bedrijf uit Francorchamps dat gespecialiseerd is in energetische efficiëntie. “Het oude systeem renoveren zou grote investeringen vergen. We moesten onder meer alle palen voor de hoogspanningslijn vervangen. Zo ontstond het idee om Haus Ternell volledig zelfvoorzienend in energie te maken.”

Haus Ternell in Eupen is de eerste energie-autonome site in België
Yves Warnant, CEO Dauvister

40 zonnepanelen

De Duitstalige Gemeenschap lanceerde daarom in 2015 een openbare aanbesteding. Dauvister haalde die opdracht binnen dankzij hun volledig uitgewerkte projectvoorstel. “Wij plaatsten 40 zonnepanelen om energie te produceren en die vervolgens te stockeren in 24 batterijen. De warmte is afkomstig van een warmtekrachtkoppelingseenheid met een pelletketel en een bijhorende silo van 9,2 ton. Bij een warmteoverschot wordt het teveel aan energie in de vorm van elektriciteit opgeslagen.”

Het project zette een vijftiental mensen bij Dauvister aan het werk en werd in oktober 2017 in gebruik genomen.

Test bij sneeuwval

Dauvister heeft de installatie, die zich constant aanpast aan de weersomstandigheden, minutieus afgesteld en volgt het hoogtechnologische systeem op afstand, zodat het zo efficiënt mogelijk kan werken.

“Haus Ternell is de eerste energie-autonome site in België,” aldus Yves Warnant. “We hebben het systeem uitgetest bij sneeuwval: een hoge vraag naar energie in combinatie met weinig zon. En de test is probleemloos verlopen.”

Kinderen sensibiliseren

Als volgende stap draagt Haus Ternell zijn ecologische boodschap naar buiten en vormt het natuurcentrum de uitgelezen plek om kinderen te sensibiliseren. “Informatieborden leggen onze jonge bezoekers uit hoe de installatie werkt. We hopen dat ze zo gebeten worden door nieuwe ideeën rond slim energieverbruik. Net als andere overheden en kmo’s.”

En wat zit er nog zoal aan te komen? “Het gebruik van brandstofcellen is een van de projecten in de pijplijn,” volgens Yves Warnant. “We volgen de evoluties in onze sector op de voet. Energie-efficiëntie vraagt de inbreng van verschillende vaardigheden, die we hier in België kunnen ontwikkelen, en daarna exporteren naar het buitenland. Een echte win-win.”

Ontdek de winnaars