Heers

Heers zorgt ervoor dat niemand uit de boot valt

De gemeente Heers wil elke inwoner stimuleren om actief deel te nemen aan het openbare leven. “Want wie zich verbonden voelt, voelt zich beter.” Heers heeft het idee zelfs opgenomen in de eindtermen van haar 3 scholen.

Hoe werkt het? In Heers vind je verschillende organisaties en diensten op één centrale plek: de speelotheek (uitleendienst van speelgoed), de weggeefwinkel, het OCMW, de gemeentediensten, de kinderopvang, de bibliotheek… Die nabijheid maakt dat inwoners sneller met mekaar in contact komen. De gemeente stimuleert ook vrijwilligerswerk bij de verschillende diensten.

De gemeente Heers waakt er over dat ze alle inwoners bereikt, ook zij die het moeilijker hebben. Dat vraagt om samenwerking tussen bestuur en burgers, maar het loont. 300 gezinnen lenen regelmatig bij de speelotheek en in de weggeefwinkel komen gemiddeld 10 klanten per openingsmoment.

Andere resultaten zijn moeilijker meetbaar: gevoel van trots, welzijn, energie… Heers hoopt dat haar aanpak andere lokale overheden inspireert. “Het concept is klaar om elders toegepast te worden.”

Ontdek de winnaars