OCMW Brussel

Huis Vesale kijkt verder dan dementie en zorgt voor een echte thuis

De 128 bewoners van Huis Vesale lijden aan de ziekte van Alzheimer of een aanverwante aandoening. De zorginstelling biedt hen een leefomgeving die zo sterk mogelijk doet denken aan ‘thuis’, zowel op het vlak van architectuur als van zorg.

Huis Vesale wil de zorg anders aanpakken. Bewoners zijn volwaardige burgers die zelf hun keuzes kunnen maken, ondanks hun ziekte.

Elke nieuwe medewerker van Huis Vesale ondertekent een verklaring waarin hij of zij zich akkoord verklaart met de waarden van het Huis. De medewerkers dragen ook geen klassieke ‘ziekenhuispakjes’, maar stadskledij of gekleurde polo’s met daarop hun voornaam geborduurd, zonder enige verwijzing naar een bepaalde beroepscategorie.

Het project is innovatief omdat het de bewoners veel vrijheid geeft. Huis Vesale heeft geen gesloten afdelingen. De mensen kunnen zich vrij verplaatsen in het gebouw en worden niet ingedeeld in categorieën op basis van hun aandoening. De architectuur is zo ontworpen dat het zo weinig mogelijk lijkt op een zorginstelling en biedt een aantal innovatieve stimuli en originele zintuiglijke kenmerken: liften, leefruimtes, flexibele verlichting, stadstuin, wintertuin, enzovoort.

Huis Vesale is sterk verankerd met de wijk waar het zich bevindt. Daardoor kunnen bewoners blijven deelnemen aan het sociaal-culturele leven. Dat vertaalt zich in bevoorrechte partnerships met scholen, theaters, buurthuizen, enzovoort. Huis Vesale opende op 15 maart 2017 de deuren.

Ontdek de winnaars