Europees waterstofproject dankzij Belgische knowhow

Hydrogenics

Europees waterstofproject dankzij Belgische knowhow

Op industriële schaal bewijzen dat waterstof een stabiele en duurzame energiebron is. Dat is de essentie van het Europese HyBalance-project waar het Belgische Hydrogenics aan meewerkt.

De Westelse waterstofgeneratorenproducent Hydrogenics zet in Denemarken, samen met Europese onderzoeksinstellingen en industriële bedrijven, zijn schouders onder het waterstofproject HyBalance.

HyBalance is een project dat het gebruik van waterstof in energiesystemen demonstreert. De waterstof zal worden geproduceerd door elektrolyse van water, waardoor goedkope duurzame elektriciteit uit windturbines kan worden opgeslagen. Het zal dus helpen het net in evenwicht te brengen, en de groene waterstof zal worden gebruikt voor schoon vervoer en in de industriële sector. Het budget van het HyBalance-project bedraagt 15 miljoen euro.

“Door overschotten groene stroom als waterstof te bewaren, vermijden we dat er energie verloren gaat. De waterstof kan gebruikt worden voor industriële toepassingen, als groene brandstof voor de transportsector, of voor residentiële of industriële warmte toepassingen.”, zegt Filip Smeets, CEO van Hydrogenics.

Belangrijke Belgische schakel

Om water op basis van windenergie om te zetten in waterstof steunt HyBalance op de elektrolysetechnologie van Hydrogenics. “We zijn een cruciale schakel in het proces. Al is dit veel meer dan alleen een technologisch verhaal. Samen met de andere partners werken we aan bedrijfsmodellen om HyBalance rendabel en commercieel haalbaar te maken, zowel voor de producenten, de distributeurs als de afnemers.”

Door energieoverschotten als waterstof te bewaren, vermijden we dat er energie verloren gaat
Filip Smeets, CEO Hydrogenics

Op de Deense site wemelt het intussen van de testprojecten. De projectpartners zoeken onder andere naar de beste manier om waterstof op te slaan. “Vandaag gebruiken we daarvoor hoge drukreservoirs. In de toekomst ook zoutcavernes. Dat zijn natuurlijke ondergrondse reservoirs die men voor gassen kan gebruiken”, legt Filip Smeets uit. “Het grote voordeel van waterstof is dat toelaat om grote hoeveelheden energie weken tot maanden goed te bewaren. Overtollige groene stroom in batterijen opslaan heeft die voordelen niet.”

Denemarken telt al ongeveer 10 waterstoftankstations. Die worden binnenkort allemaal bevoorraad door het HyBalance-project. Ook een nabijgelegen fabriek plant om de komende maanden waterstof van de testsite af te nemen.

Meer dan een experiment

Na de testperiode zal projectpartner Air Liquide vanaf 2020 de waterstofsite overnemen en blijven uitbaten. “Het doel is een commercieel rendabel verhaal te schrijven. Vandaag effenen we daarvoor het pad. Interesse voor waterstof is er genoeg”, meent de CEO van Hydrogenics. “Ik denk aan ENGIE. Dat bedrijf wil zijn activiteiten vergroenen. Het heeft zelfs al een business unit opgericht voor hernieuwbare waterstof. Ook Total heeft op de lange termijn plannen met waterstof. Dit is zonder meer de toekomst.”

Ontdek de winnaars