Sint-Trudoziekenhuis

Innovatieve oplossing neemt patiënten bij de hand

Het Sint-Trudoziekenhuis van Sint-Truiden investeerde als eerste Belgisch ziekenhuis in een Smart Glove, een innovatief hulpmiddel bij de handrevalidatie van patiënten met een neurologische aandoening (bv. na een hersenberoerte of ten gevolge van MS of Parkinson). De handschoen bevat sensoren die de kracht en de beweeglijkheid van de pols en de vingers registreren tijdens doelgerichte taken. Via software kunnen honderden functionele oefeningen gekozen worden. Die worden weergegeven op een scherm.

De Smart Glove houdt rekening met de motorische beperkingen en de interesses van de patiënt. Zo kan die allerlei dagdagelijkse handelingen inoefenen – denk aan het inschenken van een glas wijn of het uitpersen van een citroen – op maat van zijn mogelijkheden. Dit garandeert een gerichter revalidatieprogramma, wat uiteindelijk leidt tot een betere motivatie en een grotere kans op een succesvolle revalidatie.

De kostprijs van een SmartGlove bedraagt 11.500 euro. Het ziekenhuis financiert dit project grotendeels zelf. Een deel van de middelen (2.300 euro) komt van de lokale Sint-Rita basisschool en de carnavalsgroep Drop en Dreuver.

Ontdek de winnaars