Jules Lesmart, de Smart City-gids voor overheden en burgers

Jules Lesmart (NRB)

Jules Lesmart, de Smart City-gids voor overheden en burgers

Jules Lesmart is een virtueel personage dat de hoofdrol speelt in een campagne die Waalse lokale overheden informeert over de Smart City. Het figuurtje duikt op in video’s en op een digitaal co-creatieplatform. IT-groep NRB nam het initiatief.

“Steden en gemeenten krijgen en stellen heel wat vragen over de Smart City”, zegt Olivier Lefevre, Mister #SmartCities bij NRB. “Er bestaan vandaag zoveel slimme applicaties waardoor vele lokale verantwoordelijken het bos door de bomen niet meer zien. Wat zijn de goede toepassingen? Hoe kunnen ze die herkennen? Jules Lesmart geeft hen een overzicht van het bestaande aanbod aan slimme oplossingen.”

De Jules Lesmart-campagne gebruikt onder andere video’s om overheden beter te informeren. Elke video behandelt 1 smart topic. “Jules Lesmart duikt al op in 4 video’s”, legt Olivier Lefevre uit. “Hij laat overheden kennismaken met de geconnecteerde stad. Jules toont wat de voordelen zijn van slim beheer van water en begraafplaatsen en hij legt uit hoe slimme technologie voor een positieve dynamiek tussen inwoners en lokale handelaars zorgt.”

Pilootproject in Schaarbeek

Het Jules Lesmart-platform staat open voor elke organisatie die een bijdrage kan leveren aan de Smart City. 12 bedrijven sloten zich al aan. Onder hen bevinden zich onder andere mobiliteitsoplossing Be-Mobile, de digitale klantenkaart Joyn en BetterStreet, de app waarmee burgers stadsdiensten kunnen attent maken op een probleem in de openbare ruimte.

In elke video tonen we hoe onze partners het leven van de burger gemakkelijker maken
Olivier Lefevre, Mister #SmartCities bij NRB

“In elke video tonen we hoe onze partners het leven van de burger gemakkelijker maken”, legt Olivier Lefevre uit. “In de 1e aflevering zetten we de voordelen van een e-loket in de verf en ontdekken overheden hoe ze processen kunnen automatiseren en foutenmarges kunnen verkleinen. Dat doen we samen met Wavenet, een tool voor administratieve vereenvoudiging, en het e-loket Civadis. Die toepassingen worden momenteel gebruikt in een pilootproject in Schaarbeek.”

Komt Jules naar Vlaanderen?

Er volgen in de toekomst zeker nog Jules Lesmart-video’s, verzekert Olivier Lefevre. “We werken aan een scenario rond mobiliteit en parkeermogelijkheden in de buurt van lokale handelszaken. Andere thema’s die op de agenda staan, zijn burgerparticipatie, stedelijke ontwikkeling en energie.”

Vandaag is Jules Lesmart uitsluitend actief in Wallonië en Brussel. Er zijn gesprekken aan de gang om hem in Vlaanderen te lanceren.

Ontdek de winnaars